сряда, 30 ноември 2016 г.

ИЗБОРИТЕ В СТАРА ЗАГОРА - СЪС СТРИЙМИНГ ВЪВ ФЕЙСБУК…!!!

Старозагорска митрополия.
СнимкаСвети места
Само дни  ни делят от избора на двойката епископи, от които Синодът ни седмица по-късно ще избере новият старозагорски митрополит. За да бъдат изборите честни, изпълняващият длъжността митрополит в епархията -  владиката Антоний обясни неотдавна, че се предвижда стрийминг във фейсбук, за да може всеки един в реално време да наблюдава вота.

Подобно предаване на изборния процес за епархийски митрополит в реално време не е правено до този момент. За първи беше допусната камера на телевизия по време на гласуването за избор на нов патриарх на БПЦ през февруари 2013 г., когато бше избран Негово Светейшество Неофит. Сега е вторият случай, при който в реално време и чрез камери ще можем да проследим вота.

Модерните технически средства наистина дават и модерни възможности за визуализиране на процеси, само че, това далеч не е достатъчно, за да са честни тези процеси! Нали се сещате, че гласуването ще можем да наблюдаваме, но това е просто формален акт. Реално, ако е имало плащане от определени епископи, а такива намерения никога не липсват, особно от някои епископи, /всички знаем КОЙ…!/, то това ние няма как да видим със стрийминг-а във фейсбук, пък бил той и в туитър дори…!

Тоест, ако някой от епископите е подкупил епархийски избиратели, да гласуват за него, то това, че ще има стрийминг във фейсбук на процеса на гласуването, няма да осветли евентуални машинации от преди това, които евентуално биха могли да са сторени.

Или иначе казано, много е хубаво намерението на владиката Антоний, да ползва съвременните средства за комуникация в обществото, само че в конкретния случай това е по-скоро ефектно, нежели - резултатно...!

Избирателите ще си гласуват тихо и кротко, независимо от стрийминг-а във фейсбук и ще си пуснат гласа волево, съобразно собствената си воля, или събразно „възнаграждението”, което евентуално са или не са получили!

Нито стрийминг във фейсбук, нито камери, нито нищо не може да провери на практика, дали е имало машинации преди това, а както знаем, поне опити за такива не липсват, защото у нас, когато има избори, обикновено и „парица е царица” – по нашенски, балкански синдром…!

Далеч не твърдим, че има опорочаване на изборите за старозагорски владика, нито пък твърдим, че владиката Антоний е виновен за нещо, напротив, нямаме и данни нито за едното, нито за другото…сакън ханъм…!!!  

Просто отбелязваме, че АКО е имало нерегламентирано плащане преди изборите от някой към някой, то това, че ще има стрийминг във фейсбук не променя нищо, освен, че по-скоро демонстрира информационен фойерверк, отколкото реален начин за гарантиране на честни избори, нека не се заблуждаваме...!

И все пак, хубаво е да има стрийминг, поне повече хора ще станат съпричастни на едно християнско тържество, дано наистина то е честно, да протече по правилата и да не се стигне до старата и твърде "миризлива" практика, един епископ да е фаворизиран, а другият от двойката да е напълно неизбираем, като така първият на практика е избран още на "първи тур" и преди решението на Синода! По този начин Синодът на практика няма има избор, а това вече е доста стара хитрост, която сме я гледали няколко пъти и която много, ама много силно понамирисва на корупция, която корупция не може да се пребори със стрийминг във фейсбук,…за съжаление…!

А ако все пак от нас се очаква прогноза, може би най-избираемият към момента, най-очакваният по презумпция и най-вероятният от гледна точка на административната трдиция е Браницки епископ Григорий. Това е само прогнозата ни…! Ще видим на 11 декември! 

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: