понеделник, 14 ноември 2016 г.

КАК ТРЯБВА ДА СЕ ОБЛИЧА УЧИТЕЛЯТ?

Снимка: Vchas.net
Преди години имаше правила, как да се обличат учителите, когато са на работа, а и не само, защото професията е като повечето представителни – на практика – денонощна! Жените не можеха да бъдат с прекалено къси поли и прекалено отворени деколтета, а мъжете, трябваше да не са по къси панталони и да не са с чехли, или джапанки, когато преподават!

До колко тези правила бяха писани или не, това дори не е от толкова голямо значение, по-важното е, че те се спазваха на практика.

Днес такива правила съществуват, но разнообразието е по-голямо. Твърди се, че не дрехите и бижутата измерват авторитета на учителя и това наистина е така. Едва ли един добре облечен учител, претрупан със скъпи бижута, би бил добър преподавател САМО защото е добре облечен и демонстрира благосъстояние, разбира се, че не това е водещото! Само че, поговорката гласи, че „по дрехите посрещат…”. Следователно, учителят няма да гради авторитет с дрехите си, но по дрехите си ще бъде оценен, а това вече е класическа форма на градене именно на авторитет.

Разбира се, само с дрехи не става, трябва и ум, защото, пак според поговорката, ”…по ума изпращат”…!

Учителите са хора, които работят с други хора в една твърде деликатна възраст, особено, когато говорим за тийнейджъри. Облеклото наистина се оказва важно, защото то може да провокира, а провокацията може да се окаже и по-сериозен проблем, до толкова, че да прерастне в драма и такива примери има!

Ученикът вижда пред себе си преподавателят, който трябва да е със самочувствие, а доброто облекло, елегантните бижута и достойно премереният стил на елегантност са задъжителни. Понякога дрехите могат да превърнат един човек в клоун, друг път именно дрехите могат да провокират възприемане на даден човека като „сухар”. Или иначе казано, дрехите не бива да обезличават преподавателя, но не бива и да го заместват. Те просто трябва да допълват присъствието му с допустима елегантност, ограничена строгост и калибрирана пищност, иначе имаме проблем!


Ето заради това облеклото на учителя е важно. Това обаче зависи от доходите. Защото всеки може да си позволи това, което е по силите и по джоба му. За жалост, всички онези принципи, за които говорихме по-горе, зависят именно от заплатата. Все пак, живеем в такова време, че не всичко се купува с пари, но някои основни неща все пак зависят и от тях…! 

За teacher.bg

Няма коментари: