четвъртък, 24 ноември 2016 г.

КОЙ „ПОДМЕНИ” ВОТА ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА...?!

Снимка: Web Silistra
Малко след първия тур на президентските избори за президент на България, фейсбук обяви „новина”, че българите в Кеймбридж, Великобритания са предпочели генерал Румен Радев. С една дума, проблемът беше, че повечето българи там били гласували за кандидатурата на БСП и Инициативния комитет, който издигна за кандидат за президент на България именно бившият командир на ВВС  - генерал-майор от резерва Румен Радев.

Тогава български поп-изпълнител, който има фейсбук-профил, разпространи мълниеносно новината. Когато го попитахме, той обясни, че така били съобщили по новинарските емисии на основните телевизионни канали! Само че телевизиите не са първоизточник, те могат да бъдат информационен източник, но първоизточникът винаги е институцията, от която идва съответната новина.
Справка в сайта на Централната избирателна комисия обаче сочи доста по-различни данни от обявените.

Информацията е от числови данни от протокол на секционната избирателна комисия, в избирателна секция № 321200050, за избиране на президент и вицепрезидент на републиката, във Великобритания, Кейбридж. От тук се вижда, че броят на гласувалите избиратели, според положените подписи в списъка за гласуване извън страната, са 341. За Трайчо Трайков и генерал Съби Събев от Реформаторския блок са гласували 89 човека, за Цецка Цачева и Пламен Манушев от ГЕРБ са гласували 55 човека, а за Румен Радев и Илияна Йотова, издигнати от Инициативен комитет представляван от Стефан Данаилов, са гласували 70 човека.

Тоест, ако преброим гласовете за десните парти, които са членове на ЕНП – Европейска народна партия /дясната партия на Европа/  в случая говорим за 144 гласа, срещу 70 за генерал Румен Радев, който е човекът на левицата и който в крайна сметка стана новият български президент. Тоест, почти два пъти повече, че и отгоре българи са гласували за кандидати за президент на десни партии, отколкото за този на обединената левица.

Или иначе казано, обвинението, че българите в Кеймбридж били избрали левия кандидат, се оказа напълно неоснователно. Впрочем, също толкова основателно е и обвинението, което отправя друг известен български музикант – емблема на прехода ни към демокрация, който в интервю за сайта faktor.bg, твърди, че: „…Българите в Чикаго са гласували заген. Радев. Това означава, че те искат България да си стои към Русия, а те да си живеят в Америка, което е типично комунистическо. Навремето комунистите имаха корекомски дрехи и коли, сега си пращат децата да учат в САЩ, а ние да ходим в Русия. Това е тяхната логика…”.

Приехме това твърдение с известна доза болка, но отново направихме справка в сайта на Централнта избирателна комисия. Какво открихме там?

На първия тур на изборите за президент на България, в секция № 325400189 – Чикаго, САЩ, са гласували 146 човека. От тях кандидатът на левицата генерал Румен Радев получава 25 гласа, кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков получава 50 гласа, а кандидатът на ГЕРБ – 35 гласа. Тоест, отново сборът на десните партии от ЕНП – дясната партия на Европа, е 85, което е почти четири пъти повече от резултата за левия кандидат за президент Румен Радев.

Интересни са и данните от втория тур на изборите за президент и вицепрезидент. Тогава, същата секция в Чикаго,САЩ ни представя следните резултати: От 79 гласували, за Румен Радев - левия кандидат са дали гласовете си 31 човека, а 44 са гласували за десния кандидат на ГЕРБ – Цецка Цачева.


Това показва, че като цяло, от макар и малкия брой гласували българи специално в Чикаго, където има огромна българска диаспора, все пак, повечето нашенци и на първия тур, и на втория тур са гласували за представители на десните политически партии, които са част от европейската десница. 

Заради това е редно, когато обвиняваме, когато клеймим, или когато правим макар и съвсем невинен анализ на резултати, първо те да бъдат проверени, а не да се хвърлят цифри и твърдения, които не почиват на никаква истина! Всеки е свободен и слава на Бога, да гласува по собствена воля. Кой за кого е гласувал, си е негова работа, анализът на резултатите обаче трябва да е точен и категоричен и той е, че новият президент на България Румен Радев наистина получи не малко гласове от чужбина, но като цяло, българите извън България предпочетоха кандидатите на европейската десница, пред кандидата на българската левица. Това са просто фактите, без внушения и без пристрастия, а оценките, е…, те вече са нещо, което всеки сам прави за себе си!

За вестник "България"-Чикаго/САЩ

Няма коментари: