понеделник, 28 ноември 2016 г.

ТРЪМП-ХРИСТИЯНСКИЯТ ФЕНОМЕН В ЛИБЕРАЛНИЯ СВЯТ

Снимка: http://www.romfea.gr/
Богослови се обърнаха към нас с изключиотелно интересна теза, която представяме в напълно автентичен вид:

Доналд Тръмп е своеобразен феномен с православен знак. От самото началон на неговата президентска кампания и позициите, които той заемаше са изключително християнски. Те са предимно христианско-протестантски, но са нещо твърде нестандартно за съвременна либерална политика, а именно – те отстояват първо християнските ценности, които са в спектъра умерено-консервативни.

Тръмп излезе като контрапункт на цялата либерална политика на президентите преди него. Тръмп се опита да провокира американското общество и чрез неговата личност да преоткрие традционните ценности, които за американците са много важни. Може би именно с това Тръмп спчели гласоподаватели, като ги призова към съхранение на традиционните за Америка ценности.

На много снимки се виждаше, как група протестантски пастори са се събрали и се молят, възлагайки ръце върху главата на бъдещия президент. На друга снимка се вижда, как православен гръцки свещеник го благославя и той приема това благословение. Като повечето американци, новият президент приема всеки, който носи кръст на гърдите си просто за християнин, без да се задълбочава в това, какъв точно тип християнин е. В това обаче има и положителен елемен, защото Християнството ще получи нормално място в Северна Америка.

Бъдещият държавен секретар на САЩ е православен християнин. Тръмп получи приветствия и от римския папа, и от руския патриарх. Това е изклютичелно нестандартно, руски патриарх да поздравява новоизбран президент на друга държава, при това именно САЩ! С този избор се направи пробив при установяване на позицията на Християнството и в обществото, и в политиката в Северна Америка.

Последните президенти на САЩ сякаш не се интересуваха от това, дали политиката им има отношение към Християнството. САЩ влияе върху целия свят, което е надежда, че именно този модел на водене на политика ще се разпространи с Хрстиянско отношение към всичко.

Наблюдаваме едно християнско обновление в САЩ. Това е феномен в либералния политически свят!

За фейсбук-групата "Православни новини"


Няма коментари: