понеделник, 28 ноември 2016 г.

КАК ОТ ШОФЬОР НА ТАКСИ СЕ СТАВА „ПАТРИАРХ” НА БЪЛГАРИЯ…!!!???

Бившият български "патриарх" Яков
Неотдавна получихме на редакционния мейл информация със снимки за нов български „Синод” в Кипър. Пропускаве определенията, които бяха направени, защото са нецензурни. Направихме проучване и ето какво открихме. Наистина има такъв, създаден „Синод”, който има за архиепископ някой си Яков и съставът нататък е: Митрополит на Пафу и Арсинис и Екзарх на Румъния - Марко  (Николай Добрев )- Бургас, Митрополит Тримитунски и Екзарх на България  -Севастиян (Ангел Гатешки) –Пловдив, Митрополит  на Морфу и Солон – Григорий, Митрополит на Амохосто и Саламина и Екзарх на Гърция – Арета, Митрополит Траянополски Давид и Екзарх на Сърбия, Света Архиепископия -София  Неврокопски Митрополит – Гервасий, като е уточнено, че въпросният митрополит Гервасий бил таен член на кипърския Синод!

С една дума, имаме си доволно количество и архиепископи, че и екзарси, митрополити и въобще хаосът е пълен.

Някои от тези „архиепископи” и „екзарси” обаче преди това се определяха като блгарски патриарси, после ги изгониха почти с камъни, сега пък се намърдаха на Кипър, където станаха архиепископи. Тоест, ако аз утре реша да се забуля с едно бяло копринено було, да си знаете, че тези статии вече ще са с авторство – Венциславий І Жековски, патриарх на София и цяла България! Защо не, след като в Кипър може да има цял „Синод”, какво ми пречи и на мен да спретна едно „Синодче” в ж.к. „Манастирски ливади-Изток”, колко му е, ей го на, имам доста приятели, хора от Църквата, монаси, свещеници, защо да не си направим един „як църковен бизнес”…!

Същите тези хора били припознати в Кипър, имат регистрация, субсидия от държавата. Имат дори заплати и апартаменти. Единият от тях се представя дори за български екзарх. Ами като си такъв бе, алакноолу, чий го дириш в Кипър, що не живееш в България, нали си БЪЛГАРСКИ „екзарх”…, или това е просто бизнес…?! Той вероятно се води в изгнание, или пък е противостоящ, или пък го гонят, защото е пазител на истината….!

Има архиепископи на Сърбия и на Румъния, само дето те малко са автокефални, самостоятелни църкви, които изведнъж, видите ли, се сдобиха с архиепископи и екзарси…!

Потърсихме за коментар богослови, които ни обясниха следното: При сектантите няма нужда от легитивация. Те се легитимират чрез фалшиви чудеса. Синодът на противостоящите в Атина, например, се състои от канонични служители на църквата, които са се отделили по някакви идейни причини.

Единият от тези святейши владици в Кипър обаче ни обяснява, че бил дякон на сваления йерусалимски патриарх. Добре, но патриархът не е водач на тази нова „църква”, не ги е благословил и не ги  приел официално, следователно те не могат да се ползват от авторитета на неговото име. Това са едни номади, които минават от Църква в Църква.

В Православието и според Символа на вярата се казва, че сме правоприемници на Господ Иисус Христос. От къде обаче тези господа „владици” имат благодат да правят „Синод”!?

В Русия също има старостилна църква, основана покрай революцията, но тя също има легитимация и се състои от канонични архиереи.

Главният герой Яков, определен в Кипър като архиепископ, първо беше в Атина, после дойде в София, сега пък отиде в Кипър..! това някакви духовни екскурзии ли са, колко пъти тези хора се самоопределиха като патриарси, митрополити на 19 г., екзарси, архиепископи…,последно какви останаха…!?

Яков беше български патриарх и дори като такъв ни поздрави за Коледа, или Възкресения, не помня вече, сега пък същият стана кипърски архиепископ, утре може да се обяви и за вселенски патрирах на Марс и съзвездието Орион…, а в крайна сметка, хора, които го познават твръдят, че той е просто един шофьор на такси….!

Това е маскарад и се злоупотребява с духовни ценности с напълно користни цели. Тези хора живеят като обикновени хора, но се обличат по определен начин и играят „духовен” театър…! Истинските архиереи служат литургии, имат последователи, живеят в манастири, това са истинските монаси, а не театралните такива!

И понеже в България субсидии за такива „духовници” няма, нашите герои отидоха в Кипър и станаха архиепископи, екзарси и митрополити, само едно забравиха, че нямат паство….!!! Това е армия от генерали, а войниците ги няма, защото бизнесът не предполага войници, а предполага САМО ръководна йерархия…! Айде да им е честито…!!!

За фейсбук-групата "Православни новини"



Бившият български "патриарх" Яков днес се подвизава като Кипърски "архиепископ" Яков! 

Няма коментари: