петък, 30 октомври 2015 г.

ГРЪЦКИ САЙТ ТВЪРДИ, ЧЕ ВАРТОЛОМЕЙ ИДВАЛ С НЯКОЛКО НАСТОЯВАНИЯ

Снимка:  Булфото
Гръцкият сайт http://www.romfea.gr/ твърди в своя публикация, че Вселенският патриарх Вартоломей идвал на посещение у нас не за да получи отличие от БАН, а да настоява пред родните църковни власти – Светият Синод на БПЦ да се премахне титлата на епископ Евлогий – Адрианополски, защото се дублира с град,който се намира в Република Турция. В същото време се твърди, че Вартоломей ще настоява за отмяна на всички титли па епископи, които се дублиратс такива във Вселенска патриаршия.

Освен това, в статията се казва още, че Негово Всесветейшество ще настоява и за демонтаж на паметника на екзарх Антим І в Одрин. Това е човекът, който издейства независимост на църквата ни от Вселенската патриаршия и вероятно това дразни Вартоломей, защото той вероятно предполага, че независимостта на църквата ни е дадена от султана, а не от Вселенската патриаршия.

Твърди се още, че българската църква е заявила, че въпросният паметник се намира на територията на друга държава и не е издигнат по инициатива на БПЦ а по инициатива на Тракийското дружество, с което нашата църква си измива ръцете, но не е ясно, какво ще стане с паметника на екзарх Антим І.

Накрая на статията се споменава ни в клин, ни в ръкав, че патриарх Вартоломей не е давал разрешение на българският и станал скандално известен Белоградчишки епископ Поликарп да служи в Одрин, което явно се явява някакъв голям проблем за Църквата, след като изрично се споменава в тази статия. Предстои да видим, за какво наистина идва на посещение у нас патриарх Вартоломей.

Едва ли обаче неговото посещение е само и единствено за академична церемония по присъждането на почетното научно звание „Доктор хонорис кауза“, в Голямата зала на Българската академия на науките. Такова посещение, когато е по такъв, общо взето „формален”, повод, никога не е случайно, така че, дали са прави колегите от гръцкия сайт, предстои да видим на 9 ноември, когато Негово Всесветейшество ще даде брифинг пред медиите в София. 

За фейсбук-групата "Православни новини". 

Няма коментари: