понеделник, 19 октомври 2015 г.

ЕДИН ДОБЪР ПРИМЕР ОТ ХАСКОВО!

Снимка на автора
Обвиняват Църквата, че имала ценоразпис за „услугите”, които извършва, само че, противно на очакванията, Църквата тук не е виновна! 

Има решение на Св. Синод, според което, ценоразписа трябва да е залепен до местата за продаване на свещи в храмовете. 

Оказва се, че при такса от 30 лева, 20 са за свещеника,а 10 – за храма. Много храмове вдигат тази цена за венчавка неимоверно много, като поставят допълнителни „такси” за видео и фото заснемане на даденото събитие, например.

Тоест, няма право на избор, „клиентът” влиза в храма, вижда цената, но се оказва, че тя е много пъти по-висока, защото всяко допълнително нещо се заплаща допълнително, което е директно заобикаляне на правилата в Църквата и решението на Св. Синод, просто защото не е обявено официално, а се прилага неправомерно и тайно.

На Централните софийски гробища, например, има такива „фалшиви” свещеници, тип „православни ритуалчици”, които вземат по 70 лв. за опяване на погребение, а цената е 30 лв. по цени на Св. Синод! Само за сравнение, в Атина например, едно погребение струва на хората 20 евро, които отиват за свещеника, при заплата в страната около 1300 евро. У нас – 70 лв. при заплата около 450 лв.!!!

Честа практика у нас е да не се внасят дори и въпросните 10 лева за храма, защото не се издава документ, въпреки, че има предвидени за това кочани, по които се осъществява и отчитането на приходите след това.

Плащането в храма трябва да е по правила, които са утвърдени, а не да се ограбват хората и добър пример за това е един хасковски храм, където ценоразписът показва базовата цена, както и цените на всяка така наречена допълнителна услуга.

По този начин „клиентът”-мирянин има възможност да избира, той предварително знае, кое, колко струва. Някои може да контрират, че не е редно да има такъв ценоразпис, но все пак, Църквата е институция, която има и разходи, това все пак налага да има и някакви приходи, защото само на държавна субсидия дори и тока не може да си платят.


Проблемът не е в това, че има ценоразпис за приходи, проблемът е, че ценоразписът не винаги е пълен. Важно е хората да имат избор, защото когато има избор липсва изнудване. Хасковският храм, от където е и снимката на въпросния ценоразпис е пример за това, как трябва да се случват нещата по правилния начин, да се предлагат различни варианти, от което и хората да са доволни, че волята им се зачита, а и Църквата да получи онова, за което се е потрудил нейния служител. 

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: