петък, 16 октомври 2015 г.

ЗА ДОСАДНИТЕ РЕКЛАМИ В ИНТЕРНЕТ

Рекламата е едно от най-важните неща, с които се издържа и всяка медия, е поне при повечето е така, защото има и такива, които не са зависими от реклами, поради простата причина, че играят ролята на PR като създават виртуални реалности за самите си издателите.

Та именно, рекламата е онова, което определя и читаемостта на един сайт, например, защото рекламата вече навлезе и в интернет медиите.  Все по-често ставаме свидетели на реклами, които са не просто досадни, а направо отвратителни, но какво да се прави, това е поне общоприетият начин, за издръжката на една нормална медия.

Колкото и да не харесваме рекламите, това е, няма как без тях. Преди години, когато организацията на държавните медии беше друга, реклами не бяха необходими, тогава имаше рекламни блокове, като например близкото предаване „Телевизионен справочник”, но днес, без реклами медиите са невъзможни!

И все пак, навлизането на рекламите, при това по-специално, на телевизионните реклами, и в интернет – сайтовете за новини, е нещо, ново, което не бих казал, че е особено добро.

Телевизионните реклами се изработват по определена технология, която е предназначена за телевизиите, тази реклама не е подходяща за интернет-сайтовете за новини по чисто технически причини. Излъчването на такива реклами в интернет затормозява сайтовете, самите технически носители не са предназначени за такова информационно натоварване.

Страната ни се слави с един от най-качествените интернет достъпи в света и е така наистина, само че дори и този добър достъп до интернет понякога се затруднява технически да обезпечи излъчването на подобни реклами, правени по технология за телевизиите в интернет сайт.

Това е и причината, когато пускаме даден информационен сайт, той да се бави прекомерно, дори и връзката ни за достъп до интернет да е доста добра. Всичките тези изкачащи банери с реклами, подвижни анимации и апликации, както и цялостното видео-оборудване на сайта образуват едно прекомерно натрупване на дейности, които трябва да се извършат в един относително кратък момент и това забавя мобилността на сайта като цяло.

От това страдат самият сайт и читателите, които като видят, че този сайт е бавен, отиват на друг, а информационни сайтове у нас – колкото щеш... Така в желанието си да популяризират по-добре едни сайт, създателите му залагат бомба със закъснител, която гръмва, когато стане ясно, че същият сайт е претрупан, а скоростта му е като на охлюв с артрит!

Ясно е, че без реклама не може, но нека поне тя бъде прецизирана, кое, къде и как да бъде представяно, защото иначе става един технически миш-маш, в който губят и сайтосъздателите, и читателите, а и самите собственици! 

За sbj-bg.eu

Няма коментари: