събота, 10 октомври 2015 г.

КАК СЕ СТАВА ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ В БЪЛГАРИЯ?

Снимка: www.svobodata.com
Отново проблем с предложение за работа, но този път ефектът е особено силен, защото е толкова абсурден, че граничи с малоумие!
Предложението за работа е за едно министерство, на основание чл. 10а, ал. 2 от Закона за държавния служител и чл. 14, ал. 1 от Наредбата за провеждане на конкурсите за държавни служители.

Обявен е конкурс за назначаване на държавен служител на свободна щатна бройка в Дирекция „Административно и информационно обслужване” на същото министерство. Става дума за „старши експерт” – една щатна бройка в отдел „Деловодство и АРХИВ”.

Нека обърнем внимание на обявените изисквания, които са „Допълнителните изисквания”:

- Познания в областта на АРХИВИСТИКАТА;
- Наличие на опит от работа в държавна администрация;
- Наличие на опит в работата с АРХИВНИ ДОКУМЕНТИ;
- Наличие на опит в работа с автоматизирана деловодна система.

До тук добре, следва и още нещо. Има „минимални” и „специфични” изисквания, едно от които е: „- Професионална област: ИСТОРИЯ, АРХИВИСТИКА, хуманитарно образование;”.

Конкурсът, според обявата се състои, както обикновено, от писмен изпит – „решаване на тест” и „интервю” за тези, които са допуснати след теста.
На тази основа съпоставяме горното с така наречената „препоръчителна литература за подготовка” за същия този тест:

 ЗАКОН за /определен вид специфична/ служба;
 ЗАКОН за Държавния служител;
 Устройствен ПРАВИЛНИК /на съответното министерство/;
 ЗАКОН за Националния архивен фонд;
 ЗАКОН за международните договори;
 ЗАКОН за достъп до обществена информация;
 ЗАКОН за администрацията;
 ЗАКОН за защита на класифицираната информация и Правилника на
неговото прилагане;
 ЗАКОН за електронния документ и електронния подпис;
 ЗАКОН за електронното управление;
 НАРЕДБА за реда за организирането, обработването, експертизата,
съхранението и използването на документите в учрежденските архиви на
държавните и общинските институции;
 НАРЕДБА за реда за използване на документите от Националния
архивен фонд;
 Методически КОДЕКС на ДА „Архиви”.

Така, след като подготовката за въпросния тест е да се знаят един куп ЗАКОНИ, КОДЕКСИ и НАРЕДБИ, тогава, как така го има изискването за професионална област: ИСТОРИЯ, АРХИВИСТИКА, ХУМАНИТАРНО ОБРАЗОВАНИЕ….!!!?

В историческите факултети, където се изучава ИСТОРИЯ и  АРХИВИСТИКА, закони и наредби не се изучават! Това се учи в юридическите факултети.
Ако изискването е за ЮРИСТ, защото познаването на толкова наредби и закони изисква именно такова образование, тогава защо не е написано, че се търси юрист, а се търси ИСТОРИК…!?!?!?

Този тип „конкурси” са за пред обществото, че се избира, а всъщност изборът вече е направен и се чака само формалната му заверка! Това обаче автоматично означава, че цял куп хора, понякога близо 100, се подготвят, четат закони, учат наредби, подават документи, харчат пари за специфични документи за психическо здраве, които струват и пари, и изискват и време, за да имат право да се явят на теста, губят време, енергия, понякога дори и работа и здраве и накрая се оказва, че всички тези хора без един, са били използвани в един административен ФЛАШМОБ, за да се легализира предварителният избор на един, който е бил избран още преди самия тест и интервю!

Системата е изключително калпава, защото шуробаджанащината пак си я има, тя си е абсолютно същата като преди, само че преди беше явна, а сега е скрита от формален „конкурс”, но ефектът е по-лош, защото преди поне си назначаваха „нашите хора”, а останалите не се надяваха напразно, не си губеха времето да учат цял куп закони и накрая да се окажат участници в един абсурден „Биг Брадър”, който е имал за цел формално да „избере” един, който вече е избран!

Казвам това, защото съм се явявал на 21 такива конкурси, един от които „спечелих”, защото ме „пробутаха”…! Не се гордея с това, напротив, но не съм фарисей и ще кажа още, че не съжалявам за това, защото благодарение на него разбрах, как работи схемата. Да, именно така работи тази система, порочна, порнографска, престъпна изоснови…!

До кога в държавната администрация ще тържествува шуробаджанащината не като изключение, а като стопроцентово правило…? До кога това, кой е любовникът ти ще има изцяло значение за това да заемеш пост, за който друг може да има много по-подходящ  опит, и образование…!?

Нали уж в ЕС трябваше да ги няма тези пороци на старото, а какво се оказа, пороците се запазиха, дори се усложниха, но бяха гримирани и сега изглеждат по-красиви, но иначе са си същите…!

За да не увисне въпросът ми от по-горе, ще дам и отговора: Така ще е до тогава, докато „конкурсите” за позиции в държавната администрация се провеждат по този изключително таен и нечестив начин, докато едни хора се явяват на „изпит” в една държавна агенция за заемане на позиция за „държавен експерт”, а след изпита си вадят служебната карта и отиват в съседния коридор на същата институция, където оказва се, че работят като „старши експерт”…!

Това е порочна система, която създава административни династии и това е повсеместно, в министерства и агенции, въобще в държавната администрация. Един като влезе, след него цялата фамилия се „облажва”, е ако това е страничен ефект от членството ни в ЕС, бих го приел, но едва ли е само това…..!

Това е корупция на държавно ниво от умопомрачаващ размер, за което кой знае защо всички си мълчат…?!?!?!

Няма коментари: