четвъртък, 22 октомври 2015 г.

ЗА ФЕЙСБУК И „ГРЕШКИТЕ НА МЛАДОСТТА”

vchas.net
Ексцентричният старозагорски „певец” Джорджано си има танцов „двойник”, който вече гордо носи името – „Берковският Джорджано”! За какво става дума?

Кандидат за общински съветник от Берковица се „оказа” в клип, на който се вижда, как той танцува в твърде оскъдно „облекло” – мрежеста блуза и такъв панталон, под който носи черни прашки, или поне доста изрязано бельо!
В предизборната надпревара, изваждането на бял свят на един такъв клип е наистина доста притеснително, особено, когато става дума за танц в подобни „одежди”, при това под ефектния акомпанимент на звучна чалгия, в изпълнение, не на кой да е, а на самия Азис!

Кандидатът за общински съветник обясни, че това е снимано, когато е бил едва на 17 години, за танцувално шоу за популярно телевизионно предаване. Дори и да е така обаче, фактът си е факт!

Ех, този фейсбук, този фейсбук…! И днес млади хора си качват най-различни клипове и снимки. Те са забавни, интересни, будят смях…! На морето, на планината, младите хора се забавляват, снимат се качват тези „произведения” в социалните мрежи. Само че един ден, ако някой от тези хора се поиздигне, стане я заместник-министър, я министър, я премиер, че дори и президент, тогава какво правим, а това е напълно реална ситуация, всичко се случва….!?

Въпросът е, че преди време социалната мрежа фейсбук предприе инициатива, да има опция „неудобни” снимки и клипчета – „грешки на младостта”, да могат да бъдат заличавани от архива. И наистина, човек  трябва да има шанса да заличи някои грешки, които е правил като млад, когато е мислел по различен начин..., каквато грешка е и тази, на станалия особено популярен в последните дни „Берковски Джорджано”.

Целта не е с този текст да морализаторстваме, защото всеки от нас много добре знае, какви снимки си е скачвал в социалните мрежи, всеки се е излагал, по един, или по друг начин…! Въпросът е да имаме от една страна право на стъпка назад, защото иначе би било странно да се пънем като ментори, стъпили на онова, което знаем, че се правили преди години и ние самите!

Какво сме правили в младите си години преди време беше въпрос на спомен, днес обаче, благодарение на модерните технологии, е въпрос на документ. Това освен привилегията на прогреса обаче носи и определена отговорност.

Някак, с новото време , с епохата на бум в развитието на електрониката и техниката, социалните мрежи, които всъщност са си едни истински социални медии придобиха нова функция. Така злоупотребата с една слабост от преди години, може да ни коства дори кариерата!

Правото да сме прави поражда и задължение, задължението да бъдем честни пред себе си, но и отговорни към миналото си…и все пак, всеки има право на своите грешки.


Мисля, че Дора Габе някога беше казала: „Благодаря на моите грешки, защото те ме научиха, как да не ги правя!”. 

За sbj-bg.eu

Няма коментари: