четвъртък, 1 ноември 2018 г.

КАК ПРАВОСЛАВНИЯТ СВЯТ ПРИЕМА СПОРЪТ НА РУСИЯ С КОНСТАНТИНОПОЛ?

Изключително интересен е отзвукът, който конфликтът между Москва и Константинопол  породи сред останалите църкви-сестри. Най-големите сторонници на Московска патриаршия – сърбите заеха една умерена позиция, като призоваха братски и с любов патриарх Вартоломей да проведе срещи с всички предстоятели на поместни православни църкви в Московския патриархат и в духа на братска любов и разбирателство да вземат решение за ситуацията там. Никой не застана остро и грубо срещу Вселенска патриаршия. 

Йерусалимска патриаршия заяви една отдавна премълчавана истина, че много пъти древните патриаршии Константинопол, Йерусалим, Анитохия, Александрия заемат страната на Русия по спорове от финансова гледна точка. Това са църкви – джуджета, които разполагат с много малко вярващи, те са бедни и са били в нужда от финансовата подкрепа на руските императори. Сега обаче представители на Йерусалимска патриаршия казаха много ясно, че времето, в което древните църкви мизерстваха и се принуждаваха да правят много отстъпки на руската църква е приключило и вече не могат да купят тяхното мнение и техните гласове.

Руската църква за нейно огромно нещастие не може да намери такива свои сторонници в лицето на другите църкви, каквито е имала навремето. Румънският Свети Синод излезе с позиция , която съвпада изключително с позицията на  Грузинската църква, а именно, че двете църкви Московска и Константинополска трябва да се срещнат  и помежду си да изгладят противоречията си. И двете църкви не приеха мнението, че трябва да се свиква Всеправославен събор, който да разглежда този въпрос, както искаха руснаците и сърбите.

Българската православна църква зае изключително традиционна за себе си позиция, като обеща да се съберат и да обсъдят, какво решение да вземат. Трима митрополити обаче подкрепиха руската позиция – Варненския, Видинския и Ловчанския. Това е сепаративно становище, което се разграничава рязко от мнението на Светия ни Синод. Всъщност нашия Синод взе една добра позиция, като не взе страна в този спор. 

Българската църква не само че е малка като брой последователи, но и няма тежест. Да взема позиция по такъв въпрос би било странно. Единствената църква, която може би взе някакво полярно мнение е Кипърската, която застана зад Вселенския патриарх и каза, че е готова да припознае автокефална православна църква на територията на Украйна. Всички останали църкви са с по-умерени позиции.

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: