неделя, 11 ноември 2018 г.

РЪКОВОДСТВО ПО ПРИЛОЖНО БЕЗУМСТВО. ЧЕЛЕН ОПИТ ОТ РУСКИТЕ ПАТРИАРСИ ЗА ДЕЙСТВИЯ В УСЛОВИЯТА НА ДИВ КОМУНИЗЪМ

Московски патриарх Алексий I 

Споменахме, че патриарх Максим взема пример за действие на Църквата в условията на див комунизъм от двама руски патриарси, това са Пимен и Алексий I. Последния става патриарх с пророчество. Той се е познавал с един от най-известните руски старци – Серафим, който му предсказва, че ще стане патриарх. Той е бил митрополит Ленинградски и когато посещава стареца, той му предсказва това, като му казва, точно колко години ще е патриарх московски, тоест – колко години ще живее! Алексий I отива на прием в Кремъл, по време на борбата на Хрушчов с Църквата. Преди Хрушчов е имало едно затишие в отношението към църквата. 

Той обаче отново започва борба с нея и с Християнството. Благодарение на Юрий Гагарин Руската православна църква успява да се съхрани. Богослови твърдят, че Гагарин е бил много вярващ човек. Той е правил големи циркове, като например целували ръка на патриарха на прием пред самия съветски самодържец Никита Хрушчов! Това се случва в Георгиевската зала на Кремъл! След свалянето на Хрушчов започва крайно смегчаване  на политиката към Църквата, тя спира да е враждебна и агресивна към Християнството.  Именно тогава се разрешава да се извършват ремонти на църковни разноски, на църковни сгради и манастири, което преди това е било забранено.

Московски патриарх Алексий I
Патриарх Пимен московски също е бил пример за нашия патриарх Максим. Той също успява за една голяма годишнина от кръщението на Русия да измоли от властите да бъде върнат патриаршеския Даниловски манастир на РПЦ. Когато отишъл при техния отговарящ за Църквата комунистически лидер , въпросният служител поискал писмо-молба до самия вожд на СССР. Руският патриарх написал такова изложение от пет страници. След няколко връщания накрая  то остава само на една страница. Така Даниловският манастир бил върнат.
Московски патриарх Пимен

Пимен е подържал много участието на РПЦ в икуменическото движение, но не защото толкова много са обичали икуменизма и синкретизма, а защото на базата на това, че другите западни църкви посещават Русия, комунистите няма да смеят да ликвидират Руската православна църква пред очите на света. Руснаците не са затваряли границите си за западните хора и те сравнително свободно са влизали. Заради това този икуменически контакт е бил толкова силен в онези години, за да се предпазят от желанието на комунистите да унищожат руската църква.

По времето на патриарх Пимен също така известния митрополит Никодим Ленинградски успява да възстанови правото на РПЦ да се бият камбани, защото комунистите преди това са забранили това!
Московски патриарх Пимен

Тези патриарси не са могли много да направят по времето на дивия комунизъм. Целта е била друга – да се съхрани Църквата и вярата. По това време се развихря един тежък скандал с професорът по Стар завет Осипов, който е бил агент на властта. По даден от партията сигнал, той изведнъж се обявява за атеист и „разобличава“ Християнството…!!! Той се отказва от това да е професор в Московската духовна академия и въобще се отказва от членство в РПЦ. Този човек става професор, а е бил внедрен. Затова тези патриарси са успели да съхранят вярата в руския народ.

Патриарх Максим прави същото, без да се противопоставя на БКП, той получава от тях много повече, отколкото ако се беше конфронтирал с партията и държавата, които са едно в онези години.


За фейсбук-групата "Православни новини" 

Няма коментари: