четвъртък, 8 ноември 2018 г.

ХРАМЪТ ВЪВ ВОЕННАТА АЛМА МАТЕР ВЕЧЕ С РЕДОВНИ БОГОСЛУЖЕНИЯ

Началникът на ВА „Г.С.Раковски“ - генерал-майор Груди Ангелов
приветства в храма на училището
Тивериополския епископ Тихон.
Фото Красимир Тодоров
Някога в параклиса се връчвали новите пагони и дипломите на слушателите

Във Военна академия „Г. С. Раковски“ се възстановява една прекрасна традиция. Някога пагоните на офицерите и дори и дипломите са били връчвани в параклиса на военното училище, както се е наричала тогава сградата, а всъщност това си е един голям храм, който носи името „Свети Архангели“. Вече всеки понеделник тук се извършват Богослужения.

В храма вече има и зачислен ефимерий, който е полковник от запаса Йордан Божилов, завършил и Богословие в СУ „Св. Кл. Охридски“ и ръкоположен за свещеник.

Традицията беше възстановена по време на храмовия празник, когато в присъствието на Тивериополския епископ Тихон, началникът на академията – генерал-майор Груди Ангелов връчи новите пагони на двама офицери и им пожела да помнят, къде са били повишени във военно звание и са получили новите си служебни назначения.

Първото впечатление, което ни споходи по време на храмовия празник беше че параклисът е пълен с хора – военнослужещи и цивилни служители. Може би няма друг храм в диоцеза на Българската православна църква днес, който да е толкова пълен по време на Света литургия.

Оказа се, че тук не служи често владика, но това трябва да се промени, смята епископ Тихон, който оказва се, има пряка връзка с армията. Неговият дядо е бил офицер, завършил е осмия випуск на военното училище, а после и военна академия във Виена, като стипендиант на българския княз.

Дядото на епископ Тихон е бил съученик и приятел на генерал Кирил Георгиев, когото убиват, за да се направи атентатът в църквата „Св. Крал“. Дядото на епископа е бил на това погребение и при взрива един капител пада до него и убива на място негов съученик. Той се пенсионира от армията през 1908 г., но след това участва в Балканската война. Бил е при обсадата на Одрин, участва и в Първата световна война, когато е началник на интендантската служба на 11-та македонска дивизия. След войната става началник на донаборната комисия в София. Почива през 1941 г.

В окопите няма безбожници, когато се очаква атаката. Смелостта не е това да не те е страх от нищо, смелостта е като любовта – да направиш нещо, въпреки, че те е страх, както е и при любовта – да обичаш, въпреки всичко, това каза на храмовия празник Тивериополския епископ Тихон, който отслужи Божествена света литургия.

Онези качества, които знаем всички, че ще дръпнат България напред, са цени и ценени само сред военните. Каква държава ще направим, ако хората нямат нужда и не усещат нужда да се борят за личното си достойнство. Воинската чест е имено това – как някой ще направи нещо, което е в негов интерес, ако няма лично достойнство. Ако отнемеш достойнството на армията, за какво тя ще защитава държавата, попита епископ Тихон след литургията във военната Алма матер.

Дано все повече да се разраства този дух сред българите, където личното достойнство, честността и патриотизма да бъдат в сърцата ни, призова Тивериополския епископ.

Вашите войници, офицери и сержанти трябва да се уповават на Вас и помислете, каква огромна отговорност е това, а също и Вие, на кого ще се уповавате. Най-лесно е да искаш отговорност от някого, но да не му признаеш тежестта, която той носи, обърна се към присъстващите в храма на академията, епископът. Той пожела успехи в мирно време и да сме готови винаги, когато е необходимо.

За вестник "Българска армия" 

Няма коментари: