четвъртък, 8 ноември 2018 г.

ДВАМА ОФИЦЕРИ ПОЛУЧИХА ПАГОНИТЕ СИ В ПАРАКЛИСА

Двама офицери получиха пагоните си
и нови назначения в храма на Военна академия.

Снимки: Красимир Тодоров
На храмовия празник на параклиса на Военна академия „Г.С.Раковски“ – „Св. Архангели“ бяха връчени и новите пагони на двама офицери от висшето учебно заведение, които получиха и нови назначения със заповеди на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и на началника на академията – генерал-майор Груди Ангелов. Помнете, къде получавате пагоните си и никога не го забравяйте, призова началникът на академията.

Бях доста учуден, че този храм е бил съхранен през тежките времена. Беше редно да отпразнуваме това. Тук не служат често архиереи, но трябва да идваме по-често. В армията са съхранени много от ценностите, които ни липсват в съвременното общество. Тук те са нещо самопонятно, без тях тя не може да съществува. Това каза Тивериополският епископ Тихон, който отслужи Света Божествена литургия в храма, заедно със свещеници.

Параклисът на академията беше пълен с офицери и цивилни служители, както и гости. Това на практика се оказва най-посещаваният храм в България въобще, защото толкова много хора на литургия рядко се събират дори и в патриаршеската катедрала „Св. Ал. Невски“.

Параклисът на академията е бил затворен през 1946 година. През 2006 г. е бил обновен и отново отворен, като вече дори има и редовни богослужения.

Искам да изразя благодарността на личния състав на академията, че откликнахте на молбата ни да водите литургията за празника на нашия храм, посочи генерал-майор Ангелов и предаде лични поздрави на българския патриарх Неофит.

Категорично съм за възстановяване на казармата, дори бих отишъл малко по-далече – да има една част от службата, която да е казарма и една, която да е трудова повинност. Това ще допринесе за придобиването на полезен занаят за много младежи и от малцинствен произход. Така те ще могат да живеят честно и почтено като работят, заяви епископ Тихон. Неговият дядо е бил офицер от Българската армия, завършил е осмия випуск и така владиката има пряка връзка с военните по семейна линия.  

С връчването на новите пагони на офицерите, генерал-майор Груди Ангелов изрази надежда да се възстанови традицията, когато преди години и пагони, а и дипломите на завършилите са били връчвани именно в параклиса на военното училище.

Тържествената света литургия беше отслужена от Тивериополския епископ Тихон. 


За вестник "Българска армия" 

Няма коментари: