неделя, 4 ноември 2018 г.

ЩЕ ИМА ЛИ СКОРО УКРАЙИНСКА АВТОКЕФАЛИЯ?


Руската пропаганда се опитва да измести центъра на проблема в Украйна и на практика да подмени идеята на Вселенския патриарх. Вартоломей отиде в Украйна да донесе единение, а руснаците тръгнаха с тезата, че той е отишъл да занесе разделение, че ще има ограбване на църкви и манастири, че ще има погроми и убийства.

Дори митрополит Онуфрий в своите коментари никъде не споменава за подобна опасност. Дори президентът Петро Порошенко веднага след тези решения на Константинополския патриарх е поканил в резиденцията си митрополит Онуфрий, за да му заяви категорично, че украинската власт в лицето на правоохранителните органи няма да допуснат никакви погроми спрямо представители на Украинска православна църква – Московски патриархат. Държавата ще гарантира тяхната сигурност и  реда.

Идеята на руснаците е да се отклони вниманието от истинския проблем – че не може повече да има такова разделение и не може десетки милиони християни да останат под схизма.

Да се надяваме и да се молим, че това единство, което иска Вселенския патриарх, да стане реалност. Дори клирици на Украинска православна църква, даже и самият предстоятел митрополит Онуфрий, разбират тази позиция и също искат да има единство. Трябва обаче да седнат на масата и да преговарят и тези хора да се обединят. Ако всички са украинци, тне би следвало да се обединят. Руснаците тръгнаха по един много обиден и унизителен начин да искат обединение. Обединение с унижения не може да стане. Руската църква носи разделение, не носи обединение, а Вселенската патриаршия носи единение на базата на мира, да се създаде нова структура, но не патриаршия. Много и от мечтите на украинците са нереални. Вселенският патриарх не е отишъл там да им изпълнява техните въжделения, във вида, в който те са в главите на някои висши духовници в Киевския патриархат.

Вселенска православна църква е тръгнала да учредява една поместна православна църква по традиционни, класически начин, а имено – с тръгване от ниското към високото, както е било и при нашата църква. Първо през митрополит, след време – патриарх. Вартоломей няма да направи Украинска автокефална църква от днес за утре, смятат богослови. Вероятно той ще иска известно време и да са под негов надзор, да са част от Вселенска патриаршия и тогава, когато според него те са духовно узрели може да им даде автокефалия.

Вартоломей казва едно на гръцки, а преводът казва това, което на украинците им се иска да чуят, на украински. Най-важното обаче е да надвият гордостта си, смятат още богослови. Най-голямата пречка няма да е митрополит Онуфрий, а такава ще е вероятно Филарет Денисенко. Според повечето наблюдатели, автокефалия скоро няма да има за Украйна, защото всеки я разбира различно все още. Онуфрий обясни, че не искат томос, защото не се нуждаят от физическа, а - от духовна свобода, която води към Бога. Филарет търси признание, а не томос, но едва ли той ще стане патриарх. От преди няколко дни се промени и титулът, който Филарет носеше – преди беше патриарх Киевски и на цяла Рус-Украйна, защото Рус е древното име, а сега вече титулът, който ще се ползва Блаженийший архиепископ и митрополит на Киев и патриарх на цяла Украйна, или само Блаженийший архиепископ и митрополит на Киев и цяла Украйна. Те осъзнаха, че претенциите им към титула патриарх са прекалено големи и че ако тръгнат с голямата кошница, най-много да се върнат с празна такава.

Очаква се да има среща на патриарх Вартоломей с Филарет и Онуфрий. Възможно е и Филарет да бъде натиснат от политиците, защото не бива да се пропуска и политическия момент. Петро Порошенко също има нужда от признание и за него църковното признание  е важно. В нашата държавна история, цар Калоян, когато е възстановявал наскоро освободената от византийска власт България е имал нужда от църковно признание и е прибегнал до връзки с папата. Кардинал Лъв го е коронясал. Приел е един римокатолик да го короняса, въпреки, че Калоян никога не е станал римокатолик.

Явно църквата в 21 век продължава да бъде катализатор на държавността, както е била и в 13-ти век.



Няма коментари: