четвъртък, 1 ноември 2018 г.

В БЪЛГАРИЯ СЕ ТЪРСЯТ 500 ХИЛ. ДУШИ РАБОТНА РЪКА , НО ОТ КЪДЕ…!?


Според българския бизнес, на страната ни в момента са нужни половин милион души свежа работна ръка. Това твърдят експерти, които добавят, че това най-добре би било да се осигури от така наречената диаспора – тоест – от българите, които живеят извън България! Изтъква се дори и един неопровержим аргумент – че видите ли, това би било най-добре и от демографска гледна точка!

За никого не е тайна, че в България се изпитва остър недостиг на работна ръка. Това от една страна е добре, защото се създават естествени условия на конкуренция на пазара на труда, но от друга страна наистина вносът на чужденци – предимно от Украйна, Македония, Русия, Молдова и други, постепенно се отразява на демографската криза, която се задълбочава у нас.

Проблемите обаче така поставени стоят на повърхността, отдолу има един друг, много по-плътен пласт информация и данни.

Намаляването на вътрешните български инвестиции, води до чужди такива, което е добре за икономиката, но наистина не се отразява никак добре на демографията, когато говорим за наемане на работна ръка от състава на чужди граждани.

Какво обаче ни говори това? Хубаво е да си вярваме, че ще привличаме българи от диаспората, само че диаспората не е само Украйна и Македония, а българи живеят предимно на Запад. И още нещо, тези българи, вместо да идват да работят в България за по 500 лв., ще отидат при други българи, примерно, на Запад и ще работят същата работа, която могат да вършат и тук, само че не за 500 лева на месец, а същото, но умножено понякога дори и по 10…!

Питаме, как ще привлечем тези българи, освен някои единици, отчаяни и заблудени, които да дойдат да работят у нас, на наше място, на практика, като същите могат да бъдат много по-добре, ако заминат на Запад!?

Въобще, твърде наивно и дори и глуповато е да смятаме, че ще привлечем механично българи от диаспората, за да застанат на работните места, които ние тук в България изоставяме, защото искат да работят, но не в експлоататорска система – без определено работно време и с плаваща заплата, както е на много места, все още!

Това е една стара идея, която се зароди при настоящото управление на страната, но има своите основи и от преди това – да върнем избягалите българи, да ги спечелим един вид, отново! Добре, само че как да стане това? Повечето българи, които работят на Запад, са си изградили вече среда, работят за доста повече пари, да, и разходите им са повече, но средата е значително по-изчистена и стройна, систематизирана, подредена, социална, урегулирана, отколкото е все още у нас, в България. Е как да върнем тези хора тук? Ако там, на Запад, те получават заплата от 2000 евро за дадена работа, как да ги върнем тук при същата работа, но за 500 лв. на месец..!? Това е не просто невъзможно, но направо е безумно!

Другите данни показват, че се увеличават резервите на банките, които се чудят , какво да правят с депозитите, защото няма добри бизнес-проекти. А и как да има такива, когато няма среда, няма стабилност, няма предвидимост, липсва калибриране на системата на бизнес-правилата и бизнес-организацията като цяло в страната.

През последните години, по официални данни са емигрирали около 2,5 млн. българи. Вместо да задържат сънародниците ни тук, в България, за да работят и тук да оставят парите си, работодателите намаляват заплатите, влошават като цяло средата на труд и след това плачат, че няма кой да работи, което налага наемането на украинци и молдовци…!

До голяма степен тази тенденция на връщане на емигранти към родината успяха да реализират в Унгария, но това става с директни мерки, които понякога не са особено популярни, но пък за сметка на това са особено ефикасни!

Острият недостиг на работна ръка е основна пречка за инвестиции в страната. Кой ще строи заводи, ако няма кой да работи в тези заводи!? Другата пречка, която вече беше спомената е непредсказуемата бизнес-среда.

Но да се върнем на Унгария. Виктор Орбан се прослави като един от най-националните премиери, който е в Европа, но погледът му е насочен към родината му. Заради това е толкова популярен в Унгария, заради това и с основание има претенции за политически лидер на Европа, след заявеното вече оттегляне на Меркел в Германия. Френския президент Макрон и италианският премиер Конте също са претенденти, но именно Орбан е този, който стои с позицията си, с авторитета си, с твърдостта си, най-добре. Не че и Макрон, и Конте не са хора с качества, но Орбан е заслужил правото си да претендира, защото има силите да се противопостави, но не само, има и силите да ревизира с цел да променя към добро за своята държава, а това се нарича съвременно визионерство. И именно такива хора печелят.

Да върнем българите от диаспората, както това до голяма степен успя да стори Унгария е възможно, макар и трудно, НО проблемът е, че и на нас ни трябва един Орбан – обран, твърд, категоричен, умерен, но целенасочен, дипломатичен, но практичен, когато и където трябва и както трябва!

Иначе ще си говорим, как ще върнем българите от Испания, а дори и от САЩ и ще си останем само с голите приказки…!

За вестник „България“-Чикаго/САЩ

Няма коментари: