петък, 9 ноември 2018 г.

ЗА СЪКРОВИЩАТА НА ПАТРИАРШЕСКАТА КАТЕДРАЛА „СВ. АЛ. НЕВСКИ“


„Короната от една страна е изказ на разкош и власт, присъща на царствените монарси, но от друга в Православието точно тази власт е за Господ Иисус Христос и архиереят, който е образ Христов, показва, че "всяка слава, власт, чест и поклонение" принадлежат Нему. Приемствеността пък на митрите показва, че колкото и разкошна да е една митра, тя принадлежи на Църквата и архиереят, който временно я носи, добре осъзнава това. Очевидно е, че богослужебната митра не се използва извън богослужението и така отпада възможността някой епископ да се "кичи" с корона просто за разкош…“. Това получихме като отговор от иконом Николай Георгиев, началник на отдел "Връзки с обществеността" при Св.Синод на БПЦ-БП на въпрос за митрите в БПЦ и за това, къде се намира в момента златната митра, която последно използваше патриарх Максим.

„Относно митрата на покойния Патриарх Максим мога да кажа три неща:
Това е най-хубавата митра, която съм виждал. Тя е поръчана от и изработена за покойния Патриарх Кирил. Съхранява се редом с други ценни инсигнии в сейф на друга институция, като няколко пъти е била за кратко на съхранение в Софийска митрополия. Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и митрополит Софийски не я ползва за богослужения, а той единствен има това право…“, се казва още в отговор от иконом Николай Георгиев, за което покорно му благодарим.

Оказва се, че патриаршеската катедрала „Св.Ал.Невски“ има доста цени предмети, които не са чак толкова скъпи, с висока материална стойност, колкото с друга стойност. Това са символи на връзките между българския и руския народ. Когато България успява да си възстанови добрите дипломатически отношения с Русия по времето на българския цар Фердинанд и император Николай II, той прави няколко символични жестови подаръка към БПЦ. Това става чрез храм-паметника „Св. Ал. Невски“, който е посветен на светеца-покровител на руското императорско семейство - Св. Ал. Невски. 

За освещаването, императорът подарява два комплекта потир и дискус, които са сребърни и много красиви, украсени с емайл и камъни, с много красиви изпъкнали изображения на тях. Освен това императорът подарява една митра, обшита с бисери, която беше носена много от покойния варненски митрополит Кирил, както и още една много красива, сребърна дарохранителница, която също е с емаил и камъни, висока почти метър, която е много фино изработена, която стои на Светия престол на патриаршеската катедрала. До нея стои едно разпятие, което е било почистено от сегашния русенски митрополит Наум, в качеството му на Главен секретар и предстоятел на Църковното настоятелство. Той на практика обнови и почисти голяма част от утварта, подарена от императора на Русия. Подарена е също и една панагия, която е много цена, но не като цена, а защото е била една традиция, тя е била ползвана при хиротониите – епископските ръкоположения на всички архиереи на БПЦ, в продължение на десетилетия, до митрополит Пимен Неврокопски. След това тази практика е прекратена. Тази панагия се съхранява в касата на патриаршеската катедрала. За последно тя е била ползвана при епископската хиротония на Русенския митрополит Наум, който настоява да се използва тази панагия имено поради тази нейна символична стойност, след това тя отново беше прибрана във въпросната каса.

Особена ценност е именно митрата, която ползваше и патриарх Максим. Тя е изработена от злато, а иконите на четиримата евангелисти са от слонова кост. Иконата над челото, на Господ Иисус Христос е от емайл. Тя е подарена от българските евреи в знак на благодарност към БПЦ и по-специално към личността на митрополит Кирил Пловдивски, после и патриарх Български, който именно като митрополит спасява много евреи, които са били в пловдивска епархия.

Не е лесно обяснима причината, поради която тази митра, корона, днес не се използва! Лично патриарх Максим е казвал, че въпросната има механизъм за регулиране на ширината на основата, за да се ползва от различни хора и да става на различни глави, разказват богослови. Тази корона е направена за българските патриарси и е носена от двама такива, но не се носи от настоящия патриарх Неофит. Тази митра е символ на благодарността на българските евреи към БПЦ, която е един от борците за това, те да бъдат спасени по време на Холокоста.


За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: