вторник, 27 ноември 2018 г.

ХОР „ХРИСТИНА МОРФОВА“ Е ГОТОВ ЗА КОЛЕДНИЯ ФЕСТИВАЛ В ХАСКОВО

Едно от последните изпълнения на хор "Христина Морфова"
беше в католическата катедрала в София - "Св. Йосиф",
в съвместен концерт с хора от Берлин "Collegium Musicum",
с диригент българката Донка Митева.

Снимки на автора

Подготвяме се за нашето първо участие в Националния фестивал за коледна и новогодишна песен, който се провежда за трети път в град Хасково и ще бъде между 14 и 16 декември. Програмата ни за там предвижда коледни произведения от различни автори и от различни страни. Това каза специално за медията ни „Православни новини“ диригентката на хор „Христина Морфова“, Таня Никлева. Интервю с нея и разказ за един от последните концерти на хора, който беше съвместен с хор „Collegium Musicum“, с диригент Донка Митева, ще можете да прочетете в някой от следващите броеве на вестник „България“-Чикаго/САЩ, линк от който ще публикуваме и тук.

Ние можем да изпеем цял пълен концерт, само наш, с произведения от различни държави, само за Коледа, защото имаме много такива в репертоара си, но особено интересен детайл от цялото участие в Хасково е, че както е и по регламент, в този фестивал ще се представят и новонаписани песни от български композитори по темата Коледа и нова година. Ние имаме огромната чест и признание от страна на композитора професор Александър Текелиев, който през миналото лято, специално по повода сътвори една напълно нова творба и я подари на нашия хор, каза още Таня Никлева.

Таня Никлева - диригент на хор "Христина Морфова"
Това е една доста трудна песен, но е и безкрайно красива, както всичко написано от него и ние с нетърпение чакаме момента, когато ще направим премиерно изпълнение на тази негова песен. Убедена съм, че тя ще остане много дълго време в нашия репертоар, допълни диригентката на хор „Христина Морфова“.

Чакаме и възможността да видим останалите състави от цяла България, с които ще пеем на една сцена и ще пеем заедно общи коледни песни в Хасково. Така че се задава много приятно, интересно и вдъхновяващо коледно приключение, категорична беше Таня Никлева.


За фейсбук-групата "Православни новини" 

Няма коментари: