четвъртък, 20 април 2017 г.

КАК „АМЕРИКАНСКИЯТ ЦИКЪЛ“ ЕДВА НЕ ВЗЕ „ГЛАВАТА“ НА ЕДИН БЪЛГАРСКИ ОФИЦЕР…!

Снимка: Екип 7
В годините на комунизма в България един командир от тогавашните Ракетни войски се интересува от цикъла за подготовка на ракета на стартова позиция. Отговорът, който той получава в доклад, кой знае защо гласи: „…Джазова работа, американски цикъл…“. Това си спомня ракетчикът от Ихтиман Живко Генинпанев, в книгата на Димитър Атанасов „Столицата на ракетните войски“. 

Историята продължава още по-интересно. Този отговор достига до един от политическите офицери и той привиква отговорилия, за да дава обяснения, какво точно е имал предвид, когато казва „джазова работа“ и особено – „американски цикъл“…!

Това е само един епизод от историята, но той е показателен за годините, в които се осъществява това явление и при условията на така наречения развит социализъм, постепенно и плавно преминаващ в комунизъм!!! По това време в поделенията в Българската армия, която в онези години се нарича Българска НАРОДНА армия, като всичко останало, което трябва да е „народно“, по съветски почин, служат и така наречените политически офицери. Това са политкомисари, които съществуват още от времето на така наречената „отечествена война“, или по-точно – втората фаза на Втората световна война, когато България вече воюва срещу Германия, на една страна с вездесъщия СССР и неговите политически и военни сателити.

Политическите офицери на практика са истинските ментори, които командват, защото властта им реално и по ранг е над тази на самия командир. Тоест така нареченият „заместник-командир по политическата“ /ЗКПЧ/, или политкомисар, или просто - политически офицер, е началник на всички в съответното военно формирование. Така комунистическата партия се оказва контрапункт на армията, или армията се командва реално от партията.

Именно поради тази причина политическите офицери са възприемани като страшилища в поделенията, защото една лоша атестация от тях може да коства кариерното развитие на войник, старшина или дори и офицер…!

Точно такъв е случаят и тук, с отговорът за ракетата…! Вероятно става дума за шега, вероятно това е иносказателен отговор на военнослужещ за ракетата. „Джазова работа“ като израз доста години се използваше  у нас като архаизъм, който указва някаква сложна система. Джазова, демек – чуждестранна, това се има предвид. Добавката в словосъчетанието: „американски цикъл“, по всяка вероятност трябва да затвърди впечатлението за сложност и нищо повече. Това обаче привлича вниманието на политическите офицери и се поражда проблемна ситуация.

Това е и ролята на въпросните офицери – да дебнат, да съблюдават за „реда“ и „правилната“ идеологическа нагласа на останалите военнослужещи. И те точно това правят – буквално дерибействат, за да си изпълнят максимално задълженията и по този начин да се застраховат, че са постигнали очакваното от тях. Те са представители на може би най-опасния и мракобесен  тип военнослужещи в тогавашната ни силно идеологизирана армия, защото заради мнението им понякога са спирали развитието си в професията кадърни офицери и старшини, които са имали неблагоразумието да попаднат случайно, или не, в полезрението на политическите офицери.

Дори само споменаването на каквото и да е „американско“, било то и в рамките на една шега, или пък просто пуснато в пространството като опит за сравнение или характеристика, може да доведе до достатъчен повод за репресия в онези години.

Американски цикъл“ представлява проблем за тогавашните „тайни служби“ в армията ни, защото става дума именно за „американски“…!

По този начин се формира пропагандата не само в армията, но и в държавата въобще, защото е необходимо да се формира определен тип мислене, в определена посока. Америка е най-голямата заплаха за комунистическите държави, защото тя е водещата военна сила в НАТО в онези години, когатно то основно противостои на социалистическия „Варшавски договор“.

По това време в България битува мнението, че всичко, което касае Америка е лошо и непременно е „контрареволюционно“. Това се представя като опит за реакция срещу социалистическата система, която се крепи на комунистическия „идеал“.
Именно поради тази причина, когато въпросният офицер от историята в началото, докладва за „джазова работа, американски цикъл“, това е прието за опит за реакция. И понеже реално реакция няма, политическият офицер, прихванал информацията, раздухва случая, защото това му е шансът, да оправдае съществуването си – да се хване за случая и да го представи като огромен проблем, който той е разрешил, със своите сили и средства!

Така от една шега, от една реплика, пусната в ефира като напълно случайна, се стига до наистина голям проблем, който в крайна сметка рефлектира върху автора й – обикновен младши офицер от тогавашната Българска народна армия, чието име дори не ни е известно. По всяка вероятност той е бил санкциониран по някакъв начин, дори и да е било напълно символично, защото това е трябвало да се използва за назидание на всеки, който дори би дръзнал да се пошегува на тази тема, с такива реплики…!

Абсурдите на историческото време винаги са били напълно адекватни на политическата ситуация. Тази история е само един от вероятно хилядите примери за това, как в една епоха са се случвали неща, които от позицията на днешния ден ни изглеждат най-малкото глуповато…!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ   

кореспондент на в-к „България“ в София

Няма коментари: