понеделник, 10 април 2017 г.

УЧИТЕЛИТЕ – ВИНОВНИЦИ, ДОРИ И КОГАТО СА НЕВИННИ...!

Снимка: Dnes.bg
11-годишно момиченце почина след сбиване в 52-ро ОУ Цанко Церковски" в София. Инцидентът става по време на междучасие, когато учителката не е в класната стая.

Директорът на училището Данчо Калапиш твърди, че след инцидента детето не се е оплакало, че не се чувства добре. „Никакви признаци не е имало момиченцето на дискомфорт. Едва към 16.30 часа учителката е забелязала, че има промяна в настроението на детето и решава да го заведе до лекарския кабинет”, разказа директорът пред „Нова телевизия“.

Сега родителите обвиняват директора и учителката, че заради това, че не са взети спешни мерки, детето им е починало! В същото време, лекари от спешната помощ обясняват, че ако са знаели, че е имало ритници в коремната област, поне час по-рано са щели да работят по тази версия и е имало шанс детето да бъде спасено..!

Повече от ужасно е да загубиш дете и в това няма абсолютно никакъв спор! Както се казва, да не дава Господ такава трагедия на никого! В същото време обаче има и още една гледна точка, която сякаш се подминава, при това твърде лекомислено…!

Опечалените родители, в мъката си, са готови да обвинят и обвиняват директора, че не е взел мерки. А той реално е взел – извикал е спешна помощ, защото в училището по това време вече не е имало медицинско лице и това не е нарушение, а е регламентирано положение.

И още нещо, какво се очаква от директора, да пази всяко дете по отделно ли…!? Е той слънце да е, няма как да огрее в този смисъл навсякъде…! Опитваме се да разберем родителите и да им съчувстваме на мъката, която са изживели и изживяват, но това не бива да се отразява на трезвата оценка на ситуацията!

Учителката и директорът няма как да са виновни за нещо, за което не са виновни…! Те са направили всичко, което е било съобразно конкретната ситуация – при симптоми на проблем със здравето, те са извикали спешна медицинска помощ, която, по думите на директора идва в рамките на 30 мин.

Изобщо, защо обществото ни е така настървено към учителите?! Да, има трагедия, загинало е дете, защо непременно учителката и директорът сякаш трябва да са виновни…!?

Разбираме, че изкупителната жертва като че ли е опит да се прехвърли вина и да се локализира персонален виновник, което по един особен начин въвежда елемент на някакво възмездие. В същото време обаче, чрезвичайната необходимост от виновен може да ни отведе в сферата на злокобна неискреност, която провокира фейк-ситуация, само и само да има възмездие…! Това ли се търси…виновник, дори и да не е виновен…!?

Разбираме и още нещо, това, че учителите са уязвими, те са пряко изложени на „радиацията“ на обществената омраза и когато виновен няма, поради стечението на конкретни обстоятелства, ако виновник е необходим, учителите са на преден план – на амбразурата. Е, ако това ще промени нещо, нека обвиним и учителката, и директорът, но какво ще промени това…?

Директорът и учителката са най-малкият проблем. Те могат да бъда уволнение за минути, а дали това ще върне детето, дали родителите ще се почувстват по-добре, ако бъдат обвинени невинни, само за да има формален виновник за една трагедия, която просто се е случила, независимо от всичко и всички…!?


Трагедията е такава, каквато е, направено е каквото е можело да се направи, от тук нататък, да търсим вятъра е вятър работа…! Колкото до учителите, е…, те сякаш вече са свикнали на какво ли не…!!!

За teacher.bg

Няма коментари: