неделя, 23 март 2014 г.

Интервю: Професор Атанас Тасев: Политиците ще задържат цената на тока докато могат


Професор Атнас Тасев. Снимка: novinar.bg

Визитка:

Професор Атанас Тасев е роден на 26 октомври 1945 в Свиленград. Той е български енергиен експерт и политик от НДСВ. Професор по кибернетика и информатика. Завършил е Автоматика и телемеханика в Киевския политехнически институт. Тасев е финансов анализатор в преговорите между "Булгаргаз" и "Газпром" и в изготвянето на прогнозите и анализите за най-големите ни енергийни проекти - АЕЦ "Белене" и ТЕЦ "Марица-изток". Член е на междуведомствения консултативен съвет към Министерски съвет по проекта "Белене". Бил е общински съветник от НДСВ в СОС.

-         Г-н професор Тасев, могат ли според Вас, да бъдат отнемани лицензии на ЕРП-та?

-         Разбира се, че могат.

-         Не е ли трудна процедурата за това?

-         Процедурата е много трудна и сложна и още няма прецедент. Това, че е открита процедурата за ЕРП-тата, не означава, че ще бъде отнет лиценз. Това е тежка бюрократична процедура, в която всяка една от страните предоставя своите аргументи. Публична тайна е, че страните взаимно имат претенции. Само че регулаторът е действал нормално, както очевидно и се полага, защото има жалба от НЕК, както няма жалба от ЕРП-тата към НЕК. Предстои те да си изясняват отношенията. Аз смятам, че ще се разберат, защото има проблем в енергетиката с плащанията и няма умисъл на едната страна спрямо другата.

-         Очаквате ли повишаване на цената на тока и ако да, с колко?

-         На мен ми омръзна да говоря по тази тема. Аз не казвам, че очаквам, а твърдя, че политиците нямат никакъв друг шанс да задържат цената до колкото могат. Вече се видя, какво означава да повишиш цените в енергетиката, но идва и краят на 2015 г.

-         Какво ще стане тогава?

-         Тогава политиците няма да могат да влияят върху пазарните механизми. А при тях цените са в равновесно положение, което е доказано във всички страни, които са в преход, че са по-високи или значително по-високи, отколкото са моментните цени.

-         Възможни ли са фалити на ЕРП-та, заради кризата с дължимите милиони?

-         Не! Все пак паричните потоци могат да бъдат балансирани. Неправилно се използва терминът „ЕРП”. В конфликта участват Електроснабдителни предприятия – ЕСП. Това са различни структури по Търговския закон и имат самостоятелна дейност. ЕСП са търговците в процеса на снабдяването на крайните потребители с електроенергия.

-         След като няма да се отнемат лицензи, за какво беше целия този шум, защото НЕК не може да си събере задълженията ли?

-         В регулатора има постъпила жалба и той я разглежда и естествено взема отношение по въпроса.

-         Ограничават мощностите на ВЕИ-централите в различни райони, защо се налага това?

-         Електроенергията е динамичен показател. Тя не може да се съхранява – произвежда се и се консумира в реално време. Освен това, тя трябва да бъде балансирана по отношение на търсенето. Има един важен показател, който се следи от Европа и в момента, в който производството е по-голямо от търсенето, тогава естествено е да се ограничават мощностите и то е в правата на електроенергийния системен оператор. В момента има повече производство, отколкото потребление, поради което се привежда тази мярка.

-         Тогава защо се говори, че има опасност от режим на тока, след като реално произвеждаме повече ток, отколкото ни е необходим?

-         Няма основание да се говори за режим на тока. Дори и неспецалисти в енергетиката трябва да реагират негативно на такава информация. След като се намаляват мощностите, означава, че има повече ток, отколкото е необходим.

-         Ако все пак се стигне до увеличаване на цената на тока, с колко може да е това увеличение?

-         Политиците ще държат цената докато може. Те нямат друг ход. Видя се какво става, когато се вдигне цената на тока. Крайно време е да има политически консенсус по тази тема  всички да седнат на маста и да се разберат. Енергетиката трябва да се спасява. 

Няма коментари: