вторник, 25 март 2014 г.

Св. Синод: „Изравняването“ на брака е стара инициатива


Снимка: assalam.ru

 „Изравняването на църковния с гражданския брак беше една стара инициатива. Това не е нещо, което е решено в Св. Синод на БПЦ-БП. Ако има някакво развитие по тази идея, вероятно това е в администрацията на минисистъра“, заявиха от Отдел „Връзки с обществеността“ за novinite.bg. Коментарът е по повод публикация, че на среща между патриарх Неофит и министъра на култура Петър Стоянович е била коментирана темата.

Изравняването може да стане като се регистрира църковния брак в общината, както и да се признава от държавата. Браковете, които се сключват в църквата трябва да влизат в общите регистри. Подобни примери има в Италия и в Гърция, от където би могъл да се почерпи опит“, коментира началникът на Отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод на БПЦ-БП, Александра Карамихалева.

Тя уточни, че за църквата венчавките няма да се увеличат, ако такава промяна бъде извършена. Облекчението би било единствено за хората, които към момента, по закон, за да сключат църковен брак, трябва преди това да сключат граждански брак. Това е условието, което е поставено от държавата.


В момента хората сключват два пъти брак, и пред държавата, и пред църквата, като и два пъти плащат – един път държавната такса и втори път – таксата в църквата. 

За novinite.bg

Няма коментари: