неделя, 23 март 2014 г.

Архимандрит Дионисий наследява Стобийския епископ…?


Снимка: от "Фейсбук"-профила на Атанас Димитров-AtaDim

Според запознати в църквата ни, още от преди 6-7 години се говори, че в Русе наследник на митрополит Неофит ще бъде Наум, който последно беше Стобийски епископи главен секретар на Св. Синод, преди действително да заеме поста! Говори се, че негов наследник на в Синода поста ще бъде архимандрит Дионисий.

От всичките 13 гласа на епархийските ни митрополити, нито един не гласува за епископ Тихон. Дори митрополит Николай Пловдивски гласува за Наум, при положение че новият митрополит е духовно чедо именно на най-големия му враг – покойният Варненски и Великопреславски митрополит Кирил!

Дейността на епископ Наум като доскорошен главен секретар на Синода всъщност не е нищо повече от един протоколчик. Вътрешни хора в църковните секрети твърдят, че много пъти, когато синодалните ни старци имали по-„костеливи” теми за обсъждане, прогонвали Наум от заседанията, на които той присъствал по право и задължение. Следвали дивни скандали и крамоли и когато страстите се уталожвали, отново канели Наум, за да не става свидетел на препирните между синодалните архиереи.

Всъщност реалната власт, която Наум у имал като главен секретар е, че е подготвял дневния ред на заседанията на Синода. По този начин той е имал власт до някъде да определя темите, но самите митрополити често сами са определяли и последователността на въпросите, и самите въпроси, които да гледат на дадено заседание.

С избора на Наум за русенски митрополит, постът му на главен секретар се овакантява. В църковните среди се говори, че на негово място ще бъде въздигнат архимандрит Дионисий, който в  момента е началник на отдел „Богослужебен” при Св. Синод на БПЦ. Според монаси, архимандрит Дионисий е добър и човек, и клирик. Той е „лансиран” в най-добрия смисъл на думата от покойния Доростолски митрополит Иларион, чиято дума в църквата ни се чуваше, защото той беше най-старши, по-възрастен дори и от самия тогавашен патриарх Максим, преди когото е станал и монах.


При избора на главен секретар на Синода не се търси логика, твърдят познавачи на каноните. Този пост може да се заеме и от йеромонах дори, условието е да е от така нареченото „черно духовенство”, тоест – да е монах. Може би обаче, за първи път от много време, логика при този избор ще има. Дионисий не само е подготвен за този пост, но е и достоен. По всяка вероятност той ще бъде отличен с епископска офикия. 

Така църквата ни ще започне да издига йеромонаси и архимандрити, не само защото на много от тях им е време, но и защото има нужда от нови кадри, които да поемат административните дела. 

Няма коментари: