четвъртък, 6 март 2014 г.

Как ще получаваме минимум 700 евро на месец?!


Снимкаen.wikipedia.org

Представителите на бизнеса и синдикатите отхвърлиха предложението на ПП "Атака" минималната заплата да се увеличи до средноевропейската. По-интересното обаче е, от къде политиците намериха основание, за да искат подобно увеличение? Минимална работна заплата от 700 евро е не просто непостижимо днес в България, това е истинска икономическа „дивотия“ от гледна точка на абсолютно всички икономически анализи и разчети и дори логики.

Ако минималната заплата стане 700 евро, това автоматично означава невероятен многомилиарден дълг, който страната ни ще трябва да поеме. Ние и сега имаме дългове, които едва обслужваме. Как ще понесе икономиката ни едно такова шоково, не, а направо ненормално повишение на доходите, без да има реална икономическа обосновка?

Разбира се, че всички искаме заплатите ни да станат „европейски“, но това първо не може да стане изведнъж, и второ, трябва да има икономическа основа, тоест – стопанска обоснованост за едно такова действие.

За КНСБ логично искане е МРЗ в България по паритет на покупателна способност (ППС) да бъде в същото съотношение спрямо средната минимална работна заплата в ЕС, в което е брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението по ППС спрямо средното за ЕС равнище.
Ако „преведем“ това твърдение на по-ясен език, става дума за това, че заплатите ни в някаква степен се съобразяват с покупателната способност, която има средния българин в магазините. Или иначе казано, ниски са ни заплатите, но са ни ниски и цените, съотнесено към съотношение заплати-цени в останалите европейски държави.

Според разчети на КНСБ, минималната работна заплата вм Европа, през 2013 г. е варирала между 157,50 евро в Румъния до 1874,19 евро в Люксембург. Ако предложението на ПП „Атака“ беше прието, българите през 2013 г. е трябвало да получават минимум по 1438,71 лв. на месец, а не 310 лв., или това прави  4,6 пъти по-ниска минимална работна заплата, което реално сме получавали.

Едва ли има човек, който би се отказал от такава заплата, дори и да не е минимална, въпросът е, от къде ще вземем толкова пари, какви ще са цените, за да издържи икономиката на такова „космическо“ натоварване и как ще връщаме заема, който е неизбежен, за да стигнем такива нива на доходи?

Едва ли има също и човек, който би се излъгал, че заплата от близо 1500 лв., която при това е минимална, може да е реална у нас, освен ако не се окаже, че например под Искърското дефиле, има нефтено море, а край Челопеч, например, има няколко трилиона тона самородно злато!
Интересното е, как и защо политици правят подобни не просто несъстоятелни предложения? Нима от ПП „Атака“ не са на ясно, че заплата от 1500 лв. е напълно непостижима, поне в близките десетилетия? Напротив, много добре знаят това.

Чудно е обаче, как хората вярват, че могат да получат такава заплата! Такива хора вероятно смятат, че до сега политиците са им вземали разликата и сега тя им е дължима, но струва ми се, колкото и да им е трудно, трябва да помислят в доста по-различен ракурс, за да намерят някакъв отговор. А ако търсят обективния такъв, то той е, че такава заплата е невъзможна днес в България.

Вероятно е необходима и малко повече политическа култура на родните ни политици и най-вече партийни лидери, за да ни уважават повече като електорални единици. Не сме толкова глупави, че да не сме на ясно, че няма как да получаваме „европейски“ заплати, когато държавата ни не е достатъчно „европейска“ в икономическо отношение. Логиката говори, че или става дума за „див“ популизъм, или просто сме достигнали нивото на гласуващи машини, независимо, дали електронно, дистанционно, или традиционно!

За novinite.bg

Няма коментари: