вторник, 4 март 2014 г.

Извикахме ли “Хоп!”, преди да сме скочили

Отново ни плашат с повишаване цената на тока! Някак вече свикнахме с това да ни намалят цената на нещо, а сетне да я увеличат неколкократно. Това сякаш започва да прилича не толкова на осъзнат икономически механизъм, колкото на “гавра с труп”!

Как да си обясним, че уж руснаците ни намалиха цената на газа, персоналните частни сметки за газ на някои от абонатите на “София газ” се увеличиха? Как стана това, така и никой не разбра. Имено така ще стане и сега. Как така  енергийната хидра ДКЕВР първо реши, че може да намали цената на тока, малко след това се оказва, че всъщност не можело да се намали, а напротив – трябвало да се увеличи. Тоест, бодряшки извикаха “Хоп!”, преди обаче да са решили да скочат…!

Честно казано това твърде много напомня един стар и добре изпитан върху гърба ни метод за увеличаване на цената на нещо, каквото и да е то, като първо се свали примерно с 5%, а сетне се увеличи със 7% и така получаваме горница от 2%, без дори да сме се усетили.
Ако така ще ни вдигат цените, по-добре въобще да не ни ги намаляват, защото действието твърде печално напомня един популярен танц – две напред, една назад.

За novinite.bg

Няма коментари: