понеделник, 17 март 2014 г.

Атанас Атанасов: Операцията в Лясковец е пълен провал!


Снимка: БГНЕС

Визитка:

Генерал от резерва Атанас Атанасов е роден в село Батин, Русенско. Завършил е Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Работил е като съдия, прокурор и шеф на РДВР. В служебния кабинет на Стефан Софиянски е назначен за секретар на МВР. По-късно е директор на Националната служба за сигурност /НСС/ до ноември 2002 г. След това става адвокат. Атанасов е депутат е от ДСБ в 40-ото Народно събрание.

  • Генерал Атанасов, как оценявате операцията в Лясковец, до колко е успешна и до колко това е провал?
  • Въпросът Ви шега ли е?
  • Не, въпросът ми е, каква е Вашата оценка за тази операция, някой сбърка, кой и къде сбърка?
  • Много меко задавате въпроса си! За каква грешка говорим, тук става дума за безхаберие и за неграмотност. Аз се чудя, как до този момент все още няма оставки!
  • Кой трябва да понесе отговорност според Вас?
  • Този, който е подписал и организирал акцията. Трябва да се установи, кой е той и да си подава оставката!
  • Кой трябва да бъде това, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров...?
  • Ако питате мен – двамата в комплект! Специализираният отряд за борба с тероризма не е създаден да прибира хора с психически отклонения, това не му е работата. Изобщо не е трябвало да бъде планирана такава акция на това подразделение. Тук е трябвало да бъде проявена елементарна хитрост-с оперативно комбинация да се влезе от цивилни хора, служители, които не са с униформи и да го задържат този човек. Имало е мобилна информация, че той е фиксиран срещу полицията. Той е заявявал, че полицията иска да го прибере в лудницата и заради това ще стреля на месо. При тази изходна информация, как може да се планира операция на униформени хора!? Тази операция е тотален провал на ръководството на МВР и след като, за съжаление, има жертви, има и толкова пострадали, отдавна някой трябваше да поеме отговорността, а не да се крият като мишоци!
  • Как е възможно един обикновен човек, макар и с психически отклонения, да успее да убие полицай от такова специализирано звено и дори да рани още трима, все пак той е обикновен гражданин, а те са хора, подготвени да се борят срещу терористи...?!
  • В някаква степен това е случайност. По принцип, да демонстрираш сила, в желанието си да респектираш някое лице, това може да бъде направено по отношение на човек, който е с акъла си – да се респектира. Явно е било, че този човек има психически отклонения, явно е било и това, че той е фиксиран на тема полиция и униформи. При това положение е трябвало да се търси друг подход, а не да се изпращат тежко въоръжени полицаи, които допълнително да го изплашат. Той се амбицира от такова поведение. Тук не е била направена елементарна оценка от психолог. Не зная, как точно е била планирана тази операция, но според мен, някой на твърде високо ниво в министерството, е решил да демонстрира сила, непознавайки спецификата на тази работа.
  • Можем ли да кажем, че психологическият момент е бил силно пренебрегнат и това е довело до трагедията?
  • Това е меко казано! Това е липса на оценка, но цялата тази акция е пълен провал, защото не е работа да бъде изпращан специализираният отряд на такава операция. Това е абсурдно! Това освен всичко друго, говори и за непознаване на нормативната уредба. Нека в министерството да прочетат Закона за МВР и правилника за неговото прилагане. Там никъде не пише, че този отряд трябва да бъде използван по отношение на такива лица, това наистина е абсурд!
  • Как приемате обяснението на ситуацията от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров?
  • Като човек, който го е страх да си поеме отговорността, така приемам неговото обяснение. Това е шикалкавене и търсене на начин да избяга от ситуацията.

Няма коментари: