неделя, 23 март 2014 г.

Разследване: Нова „любовна афера”, отново в Троянския манастир?


Упорит слух се носи в село Орешак. Става дума за нов грандиозен скандал, този път с относително висш клирик, отново от злополучния  Троянски манастир. Въпросният Божий служител е заснет от момчета от селото в твърде „непристойна” ситуация, като сега става дума не за „гей-афера”, а напротив, за най-„стандартна хетеросексуална-афера”!

За какво става дума? В село Орешак живеят две сестри. Майката е „контактьорка” или иначе казано – нарочена е за екстрасенс, а дядото е знахар. Едната сестра има психически проблеми, но тук става дума за другата сестра. Преди няколко дни четири момчета на около 16 г. засичат колата на въпросния свещенослужител. Въпросната „дама”, която се намира в колата му, има дете от друг мъж, който в момента излежава ефективна присъда в затвора. Момчетата успяват да проследят автомобила на „палавия” клирик до парк в гр. Троян, където, тайно успяват да заснемат с камерата на мобилен телефон как въпросната жената „удовлетворява” развихрилите се страсти на мъжа. След като осъществяват достатъчно време запис, с което недвусмислено доказват голямата „богоотдаденост” на клирика, при това по време на Великия пост, едно от момчетата почукало на запотения прозорец на автомобила и служителят на Бога скочил като опарен. Оказва се, че той е бил претендент за игумен на Троянския манастир преди настоящия игумен Григорий.

Оказва се още, че това не е единствен случай, когато въпросният служител от Троянския манастир се замесва в скандали. Бивш служител на манастира изпратил снимки до Св. Синод, в които се виждало, че въпросният клирик похапва блажно и пийва на воля, въпреки, че в момента тече Великденският пост. Според запознати с канона, дори и когато даден монах е болен и има разрешение от духовния си старец да се храни и с блажно, дори и тогава, той трябва да го прави не пред миряните, за да не дава лош пример, въпреки, че е болен и по същество не нарушава правилата.
На най-новият случай на прегрешение на палавия свещенослужител от Троянския манастир има поне четирима свидетели, това са момчетата, осъществили записа. Оказва се обаче, че дори и чистачките в манастира вече са успели да „хвърлят по едно око” на записа, както и хора от селото. Твърди се, че записът вече е стигнал и до игумена – епископ Григорий. Не му е лесно и на него, защото отново ще му се налага да дава обяснения по теми, които не са особено съпоставими с монашеството.

Интересен е и още един факт. Атаката срещу йеромонах Кирил от същия манастир беше от двама сливенски свещеници. А въпросният клирик, който е сниман сега в Троян също е бил служител в Сливенска епархия. Свещенослужители, които го познават, твърдят, че той е агресивен, арогантен и грубиян. Според запознати, той наредил на служителките от манастира, когато някой дойде за „разваляне на магия” да викат само него, защото бил „специалист” по това! Интересно, ако е „специалист” по „разваляне на магии”, значи няма начин да не знае и да „прави” такива…, а е монах…!

Нека всеки сам да потърси отговора на въпроса, дали пък няма „топла връзка” между атаката срещу йеромонах Кирил и това, че братството на манастира, включително и Кирил, преди време категорично се обяви против това споменатият клирик да стане игумен на манастира, при все, че той вече е бил назначен. Тогава и покойният патриарх Максим, а и новият патриарх Неофит са се обявили против назначението му. Да не говорим, че въпросният „палав” свещенослужител е бил „освободен” от Сливенска епархия, прогонен е и от Бачковския манастир, а в Рилския не е допуснат…! В Бургас пък, като научили, че го готвят за техен съслужител, свещениците се вдигнали на бунт!


Интересен е и въпросът, как един монах, какъвто е новият „герой” от Троянския манастир, може да си позволи да закупи автомобил за 13 хил. лв., в който е „посрещнал” въпросната „знойна дама” от с. Орешак!? Как така монах от относително висок ранг, който получава годишна заплата не повече от 3 хил. лв., или до 250 лв. на месец, може да си позволи такъв автомобил и за какво му е…? Интригата продължава, очаква се позицията на Св. Синод, очаква се и решение. 

Няма коментари: