петък, 7 март 2014 г.

Кой спира руснаците в Украйна?


Архиепископът на Симферопол и на целия Крим, Климент, Застана пред портала на украинска войскова част, за да спре нахлуването на руски войски там. Зад гърба му останаха военните! Снимката обиколи социалните мрежи мигновено.

Някак сме свикнали да критикуваме църквата, че бездейства, че не е достатъчно действена, закостеняла е в догмите си, но се оказва, че Украйна отново ни дава пример за това, как се правят нещата.

На пръв поглед, един „нищо и никакъв „поп” стои пред вратите на военно поделение. Както се казва, с един замах може да бъде отстранен и неутрализиран. В своето физическо безсилие обаче, този, преди всичко обикновен човек, а след това и архиепископ, притежава почти космическата сила на духа, за да успее да възпре мощта на руската армия.

Може би примерът е твърде емоционален, може би е твърде личен, единичен, частен, но е показателен и трябва да бъде споделен, за да послужи за пример и подражание!

Архиепископ Климент едва ли е смятал, че има толкова важна мисия, но когато тя му се вменява по силата на историческото време, той е готов. Тази готовност е символична и именно по този начин един „поп”, само с духа си,  успява да спре арогантния устрем на политическото безсилие.

За novinite.bg

1 коментар:

Анонимен каза...

А имаш ли представа, че този "архиепископ" е разколник? Че е в общение с "Алтернативния синод", "Македонската православна църква" и всички тези, които от никого не са признати за канонични църкви. Кой и защо те кара да пишеш за Църквата, момче неосведомено?