вторник, 18 март 2014 г.

ОТЕЦ СИЛВЕСТЪР: СВ. СИНОД БЕЗДЕЙСТВА СРЕЩУ ГЕЙОВЕТЕ


Снимка от "Фейсбук"-профила на отец Силвестър Янкиев.

Визитка:

Отец Силвестър Янакиев е свещеник в гр. Сливен. Поде борба срещу гейовете в църквата, която прие забележителни обществени размери. Той е завършил Богословие в Великотърновският университет „Св.Св. Кирил и Методий”, а в момента подготвя и докторат.
Отец Силвестър сподели за читателите на novinite.bg  своите виждания за гей-хората в църквата, мястото им като клирици, както и начините за преодоляване на кризата със специфичните скандали в църквата.

- Отче Силвестър, поведохте своеобразна война срещу така наречената  „гей-мафия” в църквата ни, каква е целта Ви, какво искате да постигнете?

- Исках църквата ни да бъде чиста. Не може един клирик, който „върши гнусотии”, както се казва в „свещеното писание”, да ни учи на морал, ред и вяра. Канонът много ясно е казал, че такъв човек не бива да бъде дори сред християните, камо ли да бъде техен духовен водач. В нашата църква виждаме, че в най-големите манастири, където има най-много светини, имаме вклинени хомосексуалисти, които не вършат Божията правда.

- А Вие как точно се снабдявате с достоверна информация за това, дали даден монах е гей или не е?

- Това е най-големият проблем. Необходими са неоспорими доказателства. От една страна тези доказателства не важат в съда, от друга страна, Църковният съд няма определен начин, по който да събира доказателствата. Канонът казва, че свидетелства за нравствени провинения на клирици се приемат само от християни, известни с доброто си име пред обществото. Един хомосексуалист не може да бъде свидетел срещу клирик. А кой може да свидетелства, че един клирик е хомосексуалист, освен този, който е бил с него, или пък го е виждал да е с такъв като него…?!

- За никого не е тайна, че в манастирите има хора с нетрадиционна сексуалност, както впрочем навсякъде в обществото ни, Вие всъщност не казвате нищо ново…!

- Проблемът е, че те не трябва да бъдат клирици. Ако е монах и търси начин да оправя себе си по някакъв начин пред Бога, добре, това го приемам. Но ако е човек, който се крие зад расото и развращава хора, това не го приемам. Има младежи, които искат да станат монаси, но заради такива хора не искат да стъпят в манастир. Единствено на Света гора можем да видим добър пример.

-  Тоест, искате да кажете, че на Света гора няма гейове, които са монаси…?

-        -  Този който може да промени нещата, стои по-нагоре в йерархията. Явно там има нагласа от страна на игумените, които не допускат такива хора наоколо.
-         Ами ако и те самите са такива, тогава, как ще стане това „филтриране”?
-         Именно..! Точно това е проблемът. Не може в трите ставропигиални манастира да има хомосексуалисти и това да се търпи от Светия Синод, защото те са под прякото ръководство на него!

-          - Обвинявате Синода в бездействие..?

-         - Да, обвинявам Синода в бездействие, определено! Ние сме предприели тази борба срещу гейовете в църквата, защото никой друг по веригата не го прави.

-          - Има ли, според Вас гей-лоби в Българската православна църква?

-         - При условие, че само двама свещеника от Сливен възстават срещу това, никой, никъде не повдига темата…! …Отговарям Ви с въпрос!

-         Вярвате ли, че именно едно такова лоби управлява църквата ни?

-         - Чувал съм от покойния митрополит Кирил, който се изказваше остро срещу „меките китки”, както той ги наричаше. Самият той не можа да направи нищо срещу тях, явно те са били много по-силни от него.

-         - Срещате ли подкрепа от Вашия епархийски митрополит Йоаникий?

-         - Щом още не ни е низвергнал, или не ни е изгонил, значи не е против нас.

-         - А не се ли опасявате, че не го е направил, защото може и той да е част от така нареченото гей-лоби?

-         - Мога да кажа, че сливенският митрополит няма нищо общо с гейовете! Той и митрополит Гавриил са истински монаси, които със сигурност изпълняват дълга си пред Бога.

-         - Защо го правите това, не се ли страхувате от възмездие?

-         - От педерастите ли, да се страхувам от педерасти..?!

-         Ако наистина има такова лоби, може би ще има някаква ответна реакция!

-         - Не страх ме хваща, а едно друго чувство, което е по-добре да го нямам. Не е полезно за един свещеник да го има. И без това ме обвиняват, че проявявам гняв и непримиримост. Аз не атакувам хората и личностите, самият грях в църквата е лош.

-         - Всъщност, Вие срещу гейовете в църквата ли сте, или сте по принцип срещу похотта в църквата?

-         Аз съм срещу греха.

-         - Мразите ли гейовете?

-         - Не! Категорично! Мислил съм си по този въпрос. Аз съм против това в църковния клир да има гейове. Ако някой сподели с мен, че има проблеми с похотта към мъже, а самият той е мъж, ще мисля, как с Божията помощ да му помогна, за да престане да го прави.

-         Не е ли по-редно първо лично да разговаряте с „обвиняемите” в клира, а след това да ги изобличавате публично?

-         - Съгласен съм с това. 

    За novinite.bg

Няма коментари: