неделя, 9 март 2014 г.

Нова политика „за бързо хранене“!


Снимка: otslabvane-dieti.net

Странна политическа химия наблюдаваме в България, но не от сега, а от няколко години. Това е кражбата на електорати. Една партия се обявява за лява, дясна, или центристка и за да се легитимира социологически и политологически, започва буквално да се „храни“ с чужд електорат.

Стана ясно, че цялата варненска организация на „България на гражданите“ на Меглена Кунева е преминала към партията „България без цензура“ на Николай Бареков.

Това обаче не може да бъде легитимен електорат, защото по същество е колебаещ се. Проблемът е, че преди години, когато дясното политическо пространство се разтроши, електоратът му се пръсна в различни посоки като след взрив.

Днес тези политически отломки все още гравитират около традиционните формации. Когато обаче се появи нова такава, нейната „гравитация“ ги привлича, защото е естествено инерционна.

Проблемът е, че се нароиха и много политически джуджета „за бързо хранене“, въпреки колосалния физически ръст на някои от тях, и те не само „изяждат“ чуждия електорат, но се хранят и с възпиперлив популизъм.

Този процес обаче много често се самофинализира в зловещ идеологически канибализъм. Това сме го виждали и в „дясно“, а вече и в „ляво“.


Изводът: по-семпъл политически метаболизъм за по-здрав партиен организъм!

За novinite.bg

Няма коментари: