събота, 15 март 2014 г.

Ще има ли реален “избор” в Русе?


Снимка:  ovarna.bg

Предстоят избори за нов русенски митрополит. Запознати от “кухнята” на църквата ни твърдят, че новият владика ще бъде настоящият главен секретар на Св. Синод, Стобийски епископ Наум. Той отдавна има голямо желание да сложи митрополитската корона, още от времето на избора на настоящия митрополит на Силистра – Доростолски митрополит Амвросий.

Твърди се, че двамата достоизбираеми епископи ще са именно Наум и още един, който да е напълно неизбираем, за да могат да се увеличат “шансовете” на главния секретар на Св. Синод.

Запознати са на мнение, че ако при изборите във Варна е имало интрига, а изборите в Неврокопска епархия са били свободни от доста време насам, то тези в Русе представляват връщане назад и ще ни демонстрират един предрешен избор, в който е ясно, какво ще се случи.

Не е случаен и фактът, че този избор беше подготвят повече от година, защото патриарх Неофит, който преди това беше русенски митрополит, повече от година съвместяваще служението си в София и в Русе. Защо беше необходимо това? Защото трябваше да се подготви изборът на “подходящ” човек за Русе и по всяка вероятно това ще е епископ Наум.

Църковници споделят, че духовник от средно високо ниво в Русе често е посещавал по празници румънски църкви и манастири в и край град Гюргево, заедно с представители на администрацията на епархията ни в Дунавския град.

Румънците били щедри  и когато служели нашите свещенослежители, след това им подарявали одеждите. Така ставало и с владиците, които получавали своите одежди, с които служели, както и короните, с които участвали в богослуженията.

Българите обаче винаги отивали с “празни ръце” и нищо не подарявали на тамошните свещенослужители. Хората явно са забелязали това отношение и при едно от посещенията си, нашите представители, вместо одежди и корони, получили за подарък, само …пижами…! Те били предоставени от миряни в църквата и по този начин румънците показали негативното си отношение към българите, защото не може всеки път да ходиш “на гости”, а никога да не поканиш…!

Ето имено тези хора организираха изборите в Русе и именно те “избират” новия си митрополит. Той ще е такъв, че да не им пречи да продължат дейността си така, както е било и до сега.


Запознати твърдят още, че с изборите в Русе се връщаме през 1973 г., когато “избори” беше просто едно понятие от политикономията, което нямаше реална стойност, значение и особено практическо приложение. Иначе казано, връщаме се във времената на така наречиния “див комунизъм” и в родната ни църква, дали е така…!?

За novinite.bg

Няма коментари: