неделя, 16 март 2014 г.

Кои са кандидатите за нов русенски митрополит?


Снимка: www.vsekiden.com

Тивериополският епископ Тихон е една от най-спорните личности в съвременната история на църквата ни. Той е избран за един от кандидатите за нов русенски митрополит, с 15 гласа. Изборът му, според запознати, е начин другият кандидат - главният секретар на Св. Синод – Стобийски епископ Наум, който събра 22 гласа, да стане митрополит.

Тихон става монах на 11 ноември 2000 г. Само няколко дни по-късно е „направен” йеромонах и в края на годината е назначен за протосингел в епархията ни в Западна Европа. Няколко месеца по-късно е въздигнат в архимандритско достойнство, а почти две години след това, въпреки изискването на Устава на БПЦ за 10-годишно монашество, е „избран” за епископ, с титлата „Тивериополски”. На практика, само за по-малко от три години от обикновен мирянин, Христо Иванов, както е светското име на Тихон, става монах и стига до епископска хиротония, нещо, което е нечувано в църковната ни история!

По време на хиротонисването му за епископ, митрополитите Бивш Нюйоркски Геласий и тогавашния Неврокопски митрополит Натанаил се обявяват против и не участват в общото богослужение. Прочутият с таланта си да изработва епископски корони, Геласий, споделя, че седмица по-рано, експресно е бил принуден да подготви корона за новия епископ…Тихон!

Тихон по същество няма никакъв свещенослужителски стаж, преди да стане епископ. „Направен” е монах, но към братството на кой манастир се води, не е ясно, защото просто не е осъществено по този начин! Подобен е случаят и със замонашването на архимандрит Климент, за когото не се говори нищо вече почти десет години!

Епископ Наум е един от „анонимните” епископи. В църквата ни, колкото един служител е по-тих и „по-нисък от тревата”, толкова възможността да се издигне е по-голяма, защото на върха са необходими „безгласни” хора, които да не създават „проблеми”! Наум е бил председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала „Св. Ал. Невски”, като освобождава този пост, за да бъде предоставен той имено на Тивериополският епископ Тихон, който е върнат от Западноевропейската ни епархия.

Интерес представлява фактът, че не ако, а когато бъде избран епископ Наум за русенски епархийски митрополит, ще се наложат няколко нови, този път вътрешни, избори - за нов главен секретар на Св. Синод, на неговото място, както и за нов викарен епископ в София. По Устав обаче, патриархът и софийски митрополит има право на двама викарни епископи. Дали Негово Светейшество ще се възползва от това си право, предстои да видим.

Избор ще има за на нов протосингел на софийска епархия, защото към момента постът се заема от представител на „бялото духовенство”, тоест – не монах, който е „изпълняващ длъжността”.

Църковната история познава случаи, когато и обикновен свещеник е бил главен секретар на Синода, а дори и мирянин е заемал този пост. Днес обаче, едва ли Св. Синод ще приеме на такъв висок пост, толкова „обикновен” човек…!


С една дума, с изборите в Русе не завършва един процес, а просто започва нов такъв - отново изборен, но този път по вътрешни правила, където медиите и обществото ще могат да надникнат почти нерегламентирано! 

За novinite.bg

Няма коментари: