четвъртък, 13 март 2014 г.

За и против „третия пол“


Снимка: www.novini.bg

Европарламентът прие резолюция за правата на нов, трети пол. Веднага изниква въпросът, кой е този пол? Познаваме „мъж“ и „жена“ като полове, останалото са или болести, или психологически особености, или просто някакви лични предпочитания.

Нека не бъркаме хомосексуализма, който отдавна беше извадено от списъка с болестите на Световната здравна организация, с „трети пол“! Какъв е този пол, означава ли това, че говорим за „женски мъж“, или за „мъжка жена“, това би означавало нещо като „ни риба, ни рак“!

Проблемът с правата на хомосексуалните е едно, признаването на нещо като „трепи пол“ е съвсем друго, защото тук освен чисто социален аспект, трябва да се има предвид  и „биологичен“ аспект, а такъв на практика липсва, или поне не е установен до сега.

Транссексуалността и интерсексуалността са по-скоро физически девиации, а не правило, което да изисква специализирано законодателство.

Трябва ли  да „узаконяваме“ една болест, защото отклонението е изключение, отколкото правило, а резолюцията на Европарламента е именно това – институционално „регламентиране“ на едно физическо изключение.

За novinite.bg

Няма коментари: