събота, 29 март 2014 г.

Орешака пропищя от „страстен” монах


Цялото село Орешак е пропищяло от палав клирик от злополучния Троянски манастир, за когото писахме, че е заснет в твърде „интимна” обстановка, на задната седалка на личния му автомобил, с жена от селото и при обилно запотени стъкла. Едва ли са пили боза и двамата,  на задната седалка, още по-малко вероятно е клирикът да е припявал на „дамата” библейски псалми със сърцераздирателно „исо”…! Все пак, да не си разказваме детски приказки, а дори и в тях истината е важна…!

Проблемът е, че  въпросният свещенослужител е дошъл от Сливенска епархия и само тамошният епархийски митрополит Йоаникий може да „резюлира” преместването му, ако иска и ако реши. Проблем обаче има и с това, къде да бъде изпратен въпросният, защото никъде не го искат, още по-малко пък в неговата си, Сливенска митрополия! Друг е въпросът, ако е толкова ценен, защо са го пратили в манастир, в съвършено друга епархия, почти по диагонал на картата на България!?

Тук не става дума за някакво настроение, а за процес, който е наблюдаван от хората в селото. Те често го виждали да „се натиска” с някаква руса жена по пейките. Посещавали заведения, където въпросният клирик, вероятно, за да демонстрира типично балканска „мъжественост”, вдигал дивни скандали. От едно от заведенията го изгонили и му забранили да ходи повече там!

Въпросният свещенослужител е странна птица и заради друго. Преди време някакъв пишман-лекар го убедил, че има износени хрущяли на двата крака и нашият „герой” решил да се оперира. Следват шест операции, четири от които са извършени във Виена! Отделен е въпросът, как ги е финансирал, но когато става дума за здраве, парите явно са били осигурени, какъвто и да е бил начинът!

Това е човек, който няма 40 години и тежи около 50 кг. Странно е да има такива сериозни проблеми с краката, но истина, или лъжа, фактите са си факти. С разрешението на ръководството на манастира са му предоставяни мляко и прясно сирене, дори и в пости, за да трупа калций, защото явно имал проблеми с крайниците. Дори монасите не знаели за това разрешение.

Как ще се разреши казусът, дали този човек ще бъде преместен, за да си отдъхнат и Троянския манастир, и цялото село Орешак, предстои да разберем. Може би все пак Св. Синод трябва да се замисли, че когато един човек не среща разбиране от миряните, но и от своите събратя, явно проблемът не е в телевизора, а в същия този човек!


Макар сравнението да e твърде дръзко, за което се извиняваме предварително на расоносците, когато в стадото има болна овца, тя трябва да бъде отделена в друго помещение, защото иначе ще зарази и останалите. Лечението протича, не като пуснат болната при здравите, защото останалите овце не са лекари…! 

За novinite.bg

Няма коментари: