петък, 9 декември 2016 г.

КАКВО СОЧАТ ЦИФРИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ ЗА СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ…!?

Прегледът на гласуването за двойката кандидати за митрополит на Стара Загора поставя някои интересни въпроси, които сами по себе си не намират отговор в първия прочит на данните, но във втория прочит вече намираме нюанси, които показват тенденции. За какво собствено става дума?

И така, гласуваха 36 епархийски избиратели - по трима свещенослужители и трима миряни от всяка от шестте духовни околии в Старозагорска епархия.  Преброяването при първия тур показа, че изискваните от Устава на БПЦ повече от половината гласове е събрал Траянополският епископ Киприян, който е получил 24 гласа.

Останалите - Месемврийски Яков е със 17 гласа, Велички Сионий - 11 гласа, Браницки Григорий - 10, Агатополски Йеротей - 3, Драговитийски Даниил - 3, Главиницки Йоан и Белоградчишки Поликарп по 2 гласа.

При втория тур избирателите гласуваха само за един от останалите в листата епископи. Повече от половина гласове на избирателите, изисквани от Устава, получи Месемврийският епископ Яков – 20. Тоест, той надгражда с три гласа, над първия тур. Епископ Сионий обаче, от 11 гласа, пада на 7, тоест – с четири гласа надолу. Браницкият епископ Григорий пада също, но с три гласа, и от 10 отива на 9, а Главиницки Йоан от два, пада на 1, останалите отпадат.

Тоест, наблюдава се тенденция към намаляване на резултата на участници от първия тур, които набират по-малко гласове във втория. До тук това е относително нормално. Интересно е обаче, защо спадането на гласовете на втория тур за някои епископи е по-драстично, а за други е символично. Сионий на втория тур пада с цели 4 гласа, Браницкия епископ пада с три. Или иначе казано, считаните за фаворити Сионий и Григорий падат с най-много гласове на втория тур.

Какво означава това? Първо това говори за собствено мнение на избирателите, които не искат чужди фаворити, а имат свои такива.

Второ, дори и да е плащано от някого за определен кандидат, то явно, някой само си е похабил парите!

Странно е, как така Яков събира три гласа повече на вторя тур, като на първия тур е отпаднал само един от кандидатите – Киприян. В същото време гласовете надолу за основните играчи, сумарно е 8. Двама явно са гласували за друг на първия тур, а на втория са гласували за Яков, ако сметнем един глас за Киприян, който казахме, че отпада. Тоест, разликата е 4 – три повече за Яков и един отпаднал /Киприян/, за когото може да се счита един, но условен глас.

Следователно, четири условни гласа са блуждаещи. Ако това е някакъв платен вот, то той е твърде крехък и не оправдава евентуални усилия и надежди, ако въобще е плащано, няма как само четири гласа разлика да се добие на втория тур. Изводът – или е плащано, но няма ефект, или не е плащано и имаме блуждаещ вот.

Не можем да твърдим нищо със сигурност, но можем да смятаме и да анализираме сметките, а те сочат, че четири условни, или поне три реалн, гласа са били в символичен разход на първия тур. Това отново потвърждава честност на изборите, собствена воля на избирателите, което е заслуга, до голяма степен, на митрополита, който организира изборите и който изпълняваше длъжността митрополит на Стара Загора – Антоний, за което вече го поздравихме!

Вопросът е, какво е накарало четирима избиратели на втория тур да гласуват за друг кандидат, но не за епископ Сионий, за когото са гласували на първия тур, както и какво е накарало други трима избиратели да гласуват за друг кандидат на втория тур, но не и за Григорий Браницки, за когото са гласували на първия тур…!?

Седем избиратели променят драстично мнението си по определяните за фаворити кандидати!

Как така седем човека сменят мнението си и защо, след като фаворитът на местните – епископ Яков вдига резултата си на втория тур само с три гласа, а седем гласуват различно от фаворитизираните Сионий и Григорий…! Ако от седем гласа - разлика за фаворитите между първи и втори тур, извадим трите гласа повече за Месемврийски Яков от втория тур, остават пак пет гласа, които не е ясно, защо сменят посоката…!? Дали това е купен вот, дали е волеви, дали е протестен, не знаем, знаем само, че не е случайно…!

Призивите на някои свещеници за касиране на изборите в Стара Загора са недостойни, най-малкото, защото при касиране, това ще означава, че листата на достоизбираемите, не е била съставена от чак толкова „достоизбираеми”, а тя беше определена именно от Светия Синод, не от някой друг! Няма как Синодът сам да опровергае себе си, би било, меко казано глупаво…!

Колкото до опитите да се насади етническа ненавист спрямо единия кандидат, заради предполагаеми етнически нюанси в битието му, това не бихме искали да коментираме, защото е в сферата на елементарното възпитание!


И така, чакаме Синодът да реши, дали приема документацията и дали ще обяви епархийския избор за легитимен. Ако това стане, в неделя ще имаме нов старозагорски митрополит. И двамата епископи са достойни, и двамата са познати в епархията, така че колизия няма да има, изненади не се очакват, поне до толкова, до колкото, Синодът просто трябва да се съобрази с мнението на епархийските избиратели. 

Прецедентът е в това, че обикновено се избира един, от двойка, в която другият е напълно неизбираем и така е по-лесно за Синода. Сега обаче изборът е между двама, считани за неизбираеми, но желани в епархията. Тоест, говорим за реален избор на по-добрия от двама добри! 

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: