четвъртък, 22 декември 2016 г.

ДЕЛЕГИРАНИТЕ БЮДЖЕТИ – ОКОВИ НА ОБРАЗОВАНИЕТО!

Снимка: Vesti.bg
Делегираните бюджети са разковничето за повечето неуредици в българското училище днес. Както неотдавна писахме, субсидията следва ученика, което създава прецеденти, когато даден ученик не се изключва от училище, защото училището ще загуби пари и това се знае от проблемните елементи, които си позволяват да се заиграват с този недостатък, с това истинско раково образувание, което е насадено в систевата на образованието ни днес.

Делегираните бюджети са необходими не само за заплатите на учителите, както някои си мислят, с тях се плаща ток, вода, такса-смет, отопление, а също и заплатите и осигуровките. Тук влизат и разходите за телефони и консумативи въобще.

Когато дадено училище е общинско, на тримесечие се отпуска субсидия, но това трямва да се внесе в съответния Общински съвет, директорът едва ли не трябва да се бори, за да получи нещо, от коекто се нуждае не за себе си, а за да съществува училището като такова!

Така се стига до ситуации, в които се забавя изплащането на осигуровки, защото през лятото например, се изплащат обикновено отпуски и пари не стигат. Така учители остават по три месеца без осигуровки. Те не губят правата си на пенсионно и здравно осигурени, но фактът, че учители в общинско училище изпадат в подобна ситуация говори, че има проблем в системата на финансиране!


Така се стига до порочни практики с изписването на други средства за хонорари или екскурзии, за да се покрият разходи за елементарни битови нужди и за заплати, а прецедентът води след себе си до порочно правило, което по същество изменя същината на процеса. 

За teacher.bg

Няма коментари: