неделя, 4 декември 2016 г.

ЗАЩО ЕПИСКОП СИОНИЙ „БЛАГОСЛАВЯ” ПОДСЪДИМ НАЦИОНАЛИСТ?

Районната прокуратура в Малко Търново предаде на съд Петър Низамов-Перата, който върза със “свински опашки“ бежанци, пише http://dnes.dir.bg/. Същият обаче публикува снимка в профила си във Фейсбук, на която се вижда, как се е прегърнал с игумена на Троянския манастир – Велички епископ Сионий, който беше и един от кандидатите за митрополит на Стара Загора, но остана четвърти в класацията.

В коментар към поста с въпросната снимка, Низамов е написал, че „…дядо Сионий…благослови битката ми с мигрантите и предателите…”. Ако наистина е имало такова „благословение”, то е твърде странно, защото именно епископ Сионий пръв обяви, че ще приеме в Троянския манастир бежанци и дори прие такива…: „…"Сирийското семейство беше около един месец в манастира", сподели за "Стандарт" епископ Сионий. "След тях идваха и други мъже, жени, които също по няколко дни останаха…” и по-нататък: „…Бежанците, които Сионий е приютил преди по-малко от година, в момента живеят в Германия. "Там техни роднини ги настаниха и им намериха работа. От време на време се чуваме и оставям с най-добри чувства и братски настроения към тях", споделя още епископът…”!!!

Питаме, когато епископът е искрен, сега, или тогава, сега – когато се твърди, че е "благословил" дейността на Петър Низамов срещу бежанците или тогава – когато е приел същите такива в манастира, на който все още е игумен...!?!?!?

Изпратиха ни и принт-скринове, за които се твърди, че са от фейсбук- профила на Низамов, където в пост, който вече е изтрит, четем, че за Старозагорска епархия готвели „циганин”… и трябвало да се вземат мерки, това да не стане…..! За какви мерки говорим? Вероятно се има предвид личността на Негово Преосвещенство епископ Киприян, който се оказа най-достоизбиарем и който събра най-много гласове в полза на това да заеме митрополитската катедра в Стара Загора.

Според въпросното евентуално автентично писание, за което съдим от принт-скриновете на профил с името "Петър Низамов" и можем да предполагаме, че е на същия Низамов, „...само родолюбец може да е митрополит...”….! Ние пък си мислехме, че на първо място вярващ може да е митрополит, но уви, отдавна имаме доказателства, че не вярата е водеща при някои, било то и висши клирици на БПЦ!

Твърди се, че тези думи са написани именно от Низамов и именно след посещението му в Троянския манастир за среща с игумена Сионий!

Странни неща се случват в БПЦ, както обикновено! Вместо Низамов, а и който и да е друг мирянин, да се намесват в избра за нов митрополит, което е дело на епархийските избиратели, не е ли редно епископът, който припомняме, че беше един от кандидатите за „трона” в Стара Загора, да заклейми подобно изказване, или най-малкото, да се разграничи от дейността на хора като Низамов, още повече, че последният е подсъдим за дейност, която е и публично осъдена!?

Вярно е, че има презумпция за невинност, но изказванията на Низамов срещу бежанците открито противоречат на действията на епископа, който прие бежанци в манастира си, преди време! Как се съчетават двете напълно противоречиви състояния днес...!?

Не толкова отдавна Сионий беше забъркан в скандал с други двама националисти, единият от които вече не е сред живите. Тогава от напрежение и оскърбен почина архимандрит Августин - достолепен старец от Троянския манастир, който беше обвинен от същите че е гей, а епископ Сионий, вместо да го защити като брат на обителта, се прочу като гонителят на „гейовете” от троянската света обител!

Сега епископът отново се „прегръща” с новите националисти – гонителите този път не на гейовете, а на бежанците…! Първо се гонеха гейове, за да се маскира друг скандал от подобен род, после се приеха бежанци, сега, ако е вярно, че е благословено гоненето на бежанците, какво се маскира, гоненето на гейовете ли….!?!?!? Че колко гейове има в този манастир, не ги ли изгониха за почти три години, мравки да бяха, да ги бяха изловили….!?

Не, тук не става дума нито за гейове, нито за бежанци, става дума за арогантно нагаждане към новите актуални на деня, става дума за обществен бизнес с ценности и морал…!

Да попитаме и друго, каква е работата на един епископ да благославя щуротиите на разни самозвани пазители на „ред” и „сигурност”, не е ли работа на епископа да си гледа манастира и енориашите, а не да се завира в партийни, политически и националистически самодейности…!?!

Това явно е традиция – да се търси най-късият път към популизма, за да се осребри опортюнизма! Така излиза! А каква ли е цената….и къде е вярата във всичкото това….!?

За фейсбук-групата "Православни новини"

Ето и въпросните принт-скринове:








Няма коментари: