понеделник, 12 декември 2016 г.

КЪДЕ Е ЦЪРКВАТА В ХИТРИНО….!?!?!?

Сякаш ни стана навик да критикуваме Църквата, като под „Църква” наистина обобщаваме висшия клир, а не и обикновените селски свещеници. Всъщност, понякога Църквата наистина заслужава критика не като Църква, а като отделни нейни представители, които са се самозабравили и се изживяват като такива, или онакива.

В деня на национален траур, направихме фейсбук-мониторинг и открихме Ваши постове по темата за Църквата и реакцията й спрямо трагедията в Хитрино.

Да, Църквата има официална позиция, нека да бъдем честни и да го признаем! Има такава, така е…! Само че, много ми хареса изказването на Горан Благоев в последното му предаване „Вяра и общество”, където той също прие реакцията на Църквата, но призова тя да не бъде „безадресна”. Не се хващам за думата, просто тя ми хареса, защото обобщава реакцията и реакциите на Църквата ни.

Тя обикновено е в крак с новините, само че наистина сякаш реагира служебно, бездушно, студено, формално…! Да, реакция формално има, отчетено е действие, а каква помощ може да се организира…!? Ето за това става дума! Има ли свещеници в това село, в църкавата на място, може ли да се направи някаква служба, било то в селото, ако е блокирано - в съседното село да се направи, да видим някаква активност, все пак! Това чакаме, това липсва, това е онова, което могат да направят обикновените селски свещеници….!

Споделяме няколко поста от социалната мрежа, за да покажем, как хората възприемат Църквата и реакцията й спрямо трагедията в Хитрино. Това е снимка на действителността – права, крива, това е истинската, суровата истина, без коментар и без редакторска намеса…! Понякога това говори повече от всичко, което би написал който и да е анализатор, журналист, коментатор, специалист, наблюдател или експерт…!

Първи пост във фейсбук:

„…Да ви кажа честно, не ми се говори (пише) за трагедията в Хитрино. Каквото и да кажа/напиша, ще бъде неуместно, глупаво и не на място.
Мен друго ме вълнува, даже, не е "Къде е държавата" а по-скоро "Къде е църквата"?

Къде, по дяволите, за Бога, е БПЦ (щях да я тагна, ако имше фейсбук профил, ама тя май е над тези неща от сорта на социални мрежи и т.н.).

Вие да сте чували/чели за някаква реакция на Църквата (нашата, Българска Православна Църква) по който и да е въпрос?

За бедните, за угнетените, за бездомниците, за просяците, за сираците, за наркозависимите, за жертвите, за някого другиго?

Боли ли я Църквата ни за някого изобщо, тя страда ли с някого, някога, за нещо изобщо?

Не, за жалост.

Тя, Църквата ни, се занимава със стенописите на новия храм в търновско, дали са достатъчно православни или не (оказа се, че не са). И чака да дойде Коледа или Великден, за да си купим от нейните свещи, а не от "конкуренцията" й.

Да сте виждали касов апарат в църква, да сте получавали касов бон за свещите си? Аз - никога. Те/тя, данъци не плаща/т, така е от времето на Шишман или на Иван Асен.

Господ ще ги съди за това, но и за всичко друго, което не направиха, а трябваше…”.

Втори пост във фейсбук:

„…БПЦ понякога се изказва по обществени въпроси - но най-често либералното гражданство дори и не пожелава да се запознае с позициите на БПЦ (камо ли пък да се опита да ги разбере). И в момента можете да видите на сайта "Българска патриаршия" позиция на БПЦ по актуален въпрос (за бежанците)…”.

Трети пост във фейсбук:

„…Честно казано, омръзнало ми е и направо ми става отвратително от такъв тип постове. В 95% от тях под "Църква" се има предвид висшият клир на БПЦ, което показва пък неразбирането що е това Църква. "Задачата" на Църквата е спасението на човешките души. В Хитрино, доколкото е известно, голяма част от населението е мюсюлманско. Доколкото също е известно, има и православен храм, но не е ясно има ли постоянен свещеник. Ако има - дали вече не е посетил ранените, изгубилите свои близки и приятели, която следва да бъде задачата на един свещеник. Може вече да го е направил, но не е задължително ние да го знаем. Даже по-добре да не го знаем. Оттам нататък има официална реакция и от страна на Синода, и от страна на Митрополията. Ако очакваме да видим репортажи, представящи организирани свещеници и дякони, които носят материални помощи на хората, значи по-скоро сме с грешни очаквания. Всяка друга човешка организация би могла да се справи с това не по-зле, а сигурно и по-добре. Задачата на богочовешката организация обаче е първо спасението на душите. А това няма как да го видим по телевизията…”.


Умишлено не споменаваме имената на авторите на постовете, защото не сме взели разрешение от тях, просто се възползваме от факта, че хората реагират и тези реакции са автентични, защото са искрени и изрично споделени в публичното пространство, а не са инспирирани по някаква заръка!

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: