неделя, 4 декември 2016 г.

МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙ ПРОВЕДЕ МОЖЕ БИ ПЪРВИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ ИЗБОРИ В ИСТОРИЯТА НА БПЦ


Изборите за двойка кандидати за митрополит в Стара Загора наистина бяха проведени демократично. Епископ Яков бе считан за фаворит на свещениците, а епископ Киприян е тясно свързан със Стара Загора. Това е реалният избор на двойка и който и да беше от другите, щеш да покаже едно – корупция. И двамата кандидати са познати и уважавани в епархията.

Сега можем да си посипем главите с пепел и да кажем, че не бяхме прави, за дето се съмнявахме, че ще има честни избори в Стара Загора!

Въпреки че Велички епископ Сионий е духовен старец на митрополит Антоний, той не влезе в двойката и няма да е митрополит, което показва, че митрополит Антоний не е лобирал за духовния си старец! Това е истинско чудо за родната ни действителност и демонстрира само едно – изборите са наистина честни. За това дължим благодарност и поздравлния на митрополит Антоний!

Не би било зле, в рамките на шегата, разбира се, да се помисли, дали при следващи избори за митрополит, врменно управляващият митрополит винаги да е именно Антоний, защото толкова открити и честни избри, въпреки проблемите с лайв-стрийминга в началото, БПЦ на практика не познава, вероятно в цялта си история…!

Още веднъж, поздравления за митрополит Антоний, когато нещо е видимо, няма какво да кажем, така се правят избори и така трябва да се правят!

И така резултатите! Гласовете за Негово Преосвещенство Траянополски епископ Киприян са 24 гласа, а за Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Яков са 20 гласа.

КОИ СА ДВАМАТА ЕПИСКОПИ:

Траянополски епископ Киприян - https://dveri.bg/aqqp:

Ро­­ден е на 8 март 1976 г. в гр. Ка­­зан­­­лък, Ста­­ро­­за­­гор­­с­­­ка епар­­­хия, със свет­­с­­­ко­­то име Ог­­­нян. След за­­вър­­ш­­­ва­­не на ос­­­нов­­­но об­­­ра­­зо­­ва­­ние той по­­лу­­ча­­ва през 1995 г. и сред­­­но му­­зи­­кал­­­но об­­­ра­­зо­­ва­­ние в род­­­ния си град.

На 1 септември 1996 г. е пос­­т­­­ри­­ган за мо­­нах в Рил­­с­­­кия ма­­нас­­­тир от игу­ме­на Дра­­го­­ви­­тийс­­­ки епископ Йо­­ан с ду­­хо­­вен ста­­рец Ста­­ро­­за­­гор­­с­­­кия мит­­­ро­­по­­лит Пан­­к­­­ра­­тий. На 8 септември 1996 г. е ръ­­ко­­по­­ло­­жен за йе­­ро­­дя­­кон в гр. Па­­вел ба­­ня, а на 14 септември 1996 г.  - за йе­­ро­мо­­нах в храм “Св. Ни­­ко­­лай” в гр. Ста­­ра За­­го­­ра.

От ме­­сец ок­­­том­­в­­­ри 1996 г. до края 1998 г. йе­­ромонах Кип­­­ри­­ян из­­­пъл­­­ня­­ва пос­­­лу­­ша­­ни­­е­­то ефи­­ме­­рий на  Ка­­зан­­­лъш­­­кия ма­­нас­­­тир “Св. Бо­­го­­ро­­ди­­ца”, ка­­то съ­­щев­­­ре­­мен­­­но е и уче­­ник в па­­ра­­лел­­­ния курс на Софийс­ка­та ду­хов­на се­ми­на­рия „Св. Йоан Рил­­с­­­ки”, след ко­­е­­то е при­­ет в кли­­ра на Вра­­чан­­с­­­ка епар­­­хия ка­­то из­­­пъл­­­ня­­ващ длъж­­­ност­­­та игу­­мен на Тър­­­жиш­­­кия ма­­нас­­­тир “Св. прор. Илия”. През 2000 г. Не­­го­­во Ви­­со­­коп­­­ре­­ос­­­ве­­щен­­с­­т­­­во Вра­­чан­­с­­­кият мит­­­ро­­по­­лит Ка­­ли­­ник му въз­­­ла­­га пос­­­лу­­ша­­ни­­е­­то про­­то­­син­­­гел на Вра­­чан­­с­­­ка мит­­­ро­­по­­лия.

На 31 август 2003 г. по вре­­ме на след­­­ва­­не­­то му в Бо­­гос­­­лов­­с­­­ки­я фа­­кул­­­тет на Со­­фийс­­­кия уни­­вер­­­си­тет “Св. Кли­­мент Ох­­­рид­­с­­­ки”, с ре­­ше­­ние на Св. Си­­нод на БПЦ Вра­­чан­­с­­­кият мит­­­ро­­по­­лит Ка­­ли­­ник го удос­­­то­­я­­ва с офи­­ки­­я­­та „ар­хи­­ман­­д­­­рит”.

В ка­­чес­­т­­­во­­то му на про­­то­­син­­­гел на Вра­­чан­­с­­­ка мит­­­ро­­по­­лия ар­­­химандрит Кип­­­ри­­ян е имал и след­­­ни­­те пос­­­лу­­ша­­ния: из­пъл­­­ня­­ващ длъж­­­ност­­­та игу­­мен на Че­­ре­­пиш­­­кия ма­­нас­­­тир “Ус­­­пе­­ние Бо­­го­­ро­­дич­­­но”; на Тър­­­жиш­­­кия ма­­нас­­­тир “Св. про­­рок Илия” – край га­­ра Стру­­пец; на Гра­­деш­­­кия ма­­нас­­­тир “Св. Йо­­ан Пред­­­те­­ча”; пред­­­се­­да­­тел на цър­­­ков­­­но­­то нас­­­то­­я­­тел­­с­­т­­­во при ка­­тед­рал­­­ния храм “Св. Апос­­­то­­ли” във Вра­­ца, на мит­­­ро­­по­лит­­с­­­кия храм “Св. Ни­­ко­­лай” във Вра­­ца, на храм “Св. Соф­­­ро­­ний епис­коп Вра­­чан­­с­­­ки” във Вра­­ца и на храм “Св. Ге­­ор­­­ги” в гр. Мез­­д­­­ра.

От 2000 г. той е наз­­­на­­чен и за ди­­ри­­гент на пред­­с­­­та­­ви­­тел­­­ния хор “Св. Соф­­­ро­­ний еп. Вра­­чан­­с­­­ки” на Вра­­чан­­с­­­ка епар­­­хия.
С бла­­гос­­­ло­­ве­­ние на Вра­­чан­­с­­­кия епар­­­хийс­­­ки ар­хи­е­рей е по­­се­­ща­­вал лек­­­ции и се­­ми­­на­­ри по граж­­­дан­­с­­­ко пра­­во в Юри­­ди­­чес­­­кия фа­­кул­­­тет на СУ “Св. Кли­­мент Ох­­­рид­­с­­­ки”.

През фев­­­ру­­а­­ри 2006 г. по ре­­ше­­ние на Св. Си­­нод на БПЦ ар­­­хим. Кип­­­ри­­ян е из­­п­­­ра­­тен на пос­лу­­ша­­ние ка­­то про­­то­­син­­­гел на мит­­­ро­­по­­ли­­та на САЩ, Ка­­на­­да и Ав­­с­­т­­­ра­­лия Не­­го­­во Ви­­со­­коп­­­ре­­ос­­­ве­­щен­­с­­т­­­во Йо­­сиф. По вре­­ме на прес­­­тоя си в САЩ  по­­лу­­ча­­ва ези­­ко­­во об­­­ра­­зо­­ва­­ние в ALCC “American language” – New York.

От 1 август 2007 г., по ре­­ше­­ние на Св. Си­­нод на БПЦ е при­зо­­ван от­­­но­­во на длъж­­­ност­­­та про­­то­­син­­­гел на Вра­­чан­­с­­­кия мит­­­ро­­по­­лит Ка­­ли­­ник, ка­­то съ­­щев­­­ре­­мен­­­но е и игу­­мен на Че­­ре­­пиш­­­кия ма­­нас­­­тир, пред­­­се­­да­­тел на ка­­тед­­­рал­­­но­­то цър­­­ков­­­но нас­­­то­­я­­тел­с­т­во в гр. Вра­­ца и ди­­ри­­гент на Пред­­с­­­та­­ви­­тел­­­ния хор на Вра­­чан­­с­­­ка епар­­­хия.

Ар­­­хи­­ман­­д­­­рит Кип­­­ри­­ян е но­­си­­тел на го­­ля­­ма­­та наг­­­ра­­да от Меж­­­ду­­на­­род­­­ния кон­­­курс “Пе­­е­­ща ду­­ша” – гр. Бя­­лис­­­ток, Пол­­­ша, но­­си­­тел е на гра­­мо­­ти и дип­­­ло­­ми от Меж­­­ду­­на­­род­­­ния фес­­­ти­­вал на пра­­вос­­­лав­­­на­­та му­­зи­­ка в гр. По­­мо­­рие – 2004/2005 г., на Меж­­­ду­­на­­род­­­ния фес­­­ти­­вал на рус­­­ка­­та цър­­­ков­­­на пе­­сен – 2002/2003 г. –Со­­фия, но­­си­­тел е на юби­­лей­­на­­та знач­­­ка – ор­­­ден “Св. Соф­­­ро­­ний еп. Вра­­чан­­с­­­ки” за осо­­бе­­ни зас­­­лу­­ги в раз­­­ви­­ти­­е­­то на цър­­­ков­­­но-об­­­щес­­т­­­ве­­ния и кул­­­тур­­­но-му­­зи­­кал­­­ния жи­­вот във Вра­­чан­­с­­­ка епар­­­хия и Вра­­чан­­с­­­ка об­­­ласт.

Месемврийски епископ Яков - https://bg.wikipedia.org:

Роден е на 25 август 1956 година в село Копривлен, Гоцеделчевско със светското име Илия Великов Тасев. Завършва Духовната академия и е ръкоположен за презвитер в София на 1 април 1984 година. След като се развежда е преместен на енорийска служба в Самоков. По време на разкола в БПЦ става разколник, постриган е за монах и на 14 август 1997 година е възведен в архимандритско достойнство. На 19 октомври 1997 г. е ръкоположен за епископ от разколническия синод. Служи в завзетата от разколниците митрополитска църква в Самоков „Успение Богородично“.

Всеправославният събор в София на 1 октомври 1998 година е приет по крайно снизхождение в единството на Българската православна църква с титлата Месемврийски епископ. Няколко месеца престоява на послушание в Троянския манастир. След това Яков Месемврийски е назначен за викарий на Доростоло-Червенския митрополит. След разделянето на епархията е викарий на Русенския митрополит. След избора на Русенския митрополит Неофит за Български патриарх заминава за Бачковския манастир.

Нека не забравяме, че епископ Яков беше викарен епископ на патриарх Неофит, докато той беше русенски митрополит, което автоматично го превръща във фаворит за Стара Загора. Епископ Киприян пък е популярен с певческите си възможности и участието във фестивали, на които печели овации на публика и вярващи.

И двамата епископи, ако трябва да бъдем честни, са кротки хора, които не са влизали в общественото полезрение със скандали и крамоли, което ги превръща в наистина перфектните кандидати за един важен митрополитски престол.

И ако все пак, въпреки тоталният ни провал да прогнозираме, си позволим отново това, според нас, новият митрополит на Стара Загора, все пак ще е епископ Яков, въпреки че епископ Киприян също би бил един наистина достоен наследник на митрполит Галактион! Ще поживем, ще видим! Едно обаче е сигурно, избор ще има, и той ще е между достойни кандидати! Заслугата е на митрополит Антоний и на съвестта на избирателите....! 

 За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: