понеделник, 5 декември 2016 г.

ОЩЕ ЗА ИЗБОРИТЕ В СТАРА ЗАГОРА. ЩЕ ПАДНЕМ ЛИ В ЖЕРТВА НА ОМРАЗАТА!?

Траянополски епископ
Киприян - кандидат за
нов старозагорски
митрополит.
Снимка: Двери на Православието
Преброяването на гласовете от изборите за нов старозагорски митрополит, при първия тур показа, че изискваните от Устава на БПЦ повече от половината гласове е събрал Траянополски епископ Киприян. Втори остана Месемврийски епископ Яков, който също е пълноправен кандидат за митрополит на Стара Загора. 

Веднага след изборите обаче се появиха коментари и мнения на крайни националисти и ултраси, някои от които печално известни в обществото ни с агресивните си и недостойни действия срещу бежанците, които обявиха, че не искат „циганин” да стане митрополит!

Първо, ние нямаме никакви данни, дали епископ Киприян е от ромски произход, или не е, но дори и да е така, той е легитимен и каноничен епископ на БПЦ, следователно той има пълните права да стане и митрополит, ако разбира се бъде предпочетен от Светия Синод. Ако той е бил канонично хиротонисан за епископ, тогава защо да няма право сега да стане и епархийски митрополит?

Питаме, къде бяха същите тези, които сега роптаят срещу него, когато Киприян беше обявен за епископ!? Какво се промени от тогава до сега? Нима ако той е бил от определен етнос тогава, сега е от друг, или обратното…!?

В Православието, което въпросните ултраси едва ли познават, дори и малко, защото те го употребяват като политически лозунг, но не и като практика, никъде не е казано, че ако даден човек е ром, арабин, или африканец, не може да стане свещеник, епископ, или патриарх дори…!

Но да оставим това, защото духовната радост от избора на епископ Киприян като най-достоизбираем за „трона” в Стара Загора е факт и това е по-важното!

„Само мога да благодаря за доверието!”, лаконично заяви в кратко интервю пред нас епископ Киприян. Попитахме го, дали е готов да стане митрополит и дали е готов да се раздели с Враца, където е викарен епископ на митрополит Калиник. Той смирено отклони въпросите ни и каза, че ще коментира, когато му дойде времето и когато изборът приключи.

С това отново епископ Киприян показа, че не се бори за власт, не се натиска да се саморекламира и да присъства в медиите на всяка цена и непременно, както някои други епископи!

Може би именно заради това Траянополският епископ беше предпочетен от избирателите в Стара Загора. Възможно е и това, че епископ Киприян е духовен брат на бившия митрополит Галактион, също да е оказало влияние, но така или иначе, избирателите в Стара Загора го предпочетоха честно и открито пред остналите достоизбираеми епископи на БПЦ.

В неделя, на 11 декември, предстои, ако Синодът приеме резултатите от изборите от 4 декември, да се извърши окончателният избор на нов старозагорски митрополит. Траянополски епископ Киприян е един от двамата предпочитани и като такъв има пълните шансове да оглави Старозагорска епархия, където хората очевидно го обичат и го очакват! 

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: