петък, 26 февруари 2016 г.

ПОКОЛЕНИЕТО „М”

Снимка: www.bgonair.bg
Все повече хора се заглеждат по етикетите на хранителните продукти, които се продават у нас. Открояват се така наречените „ментета”, които в много случаи дори са опасни за здравето и живота ни. Менте обаче са повечето неща в живота ни днес. Едно цяло поколение – поколението „М” се оказа генерацията на ментетата, защото всичко им е фалшиво!

Менте е цялото „благоденствие” на една група хора, които ходят с охрана-менте за престиж! Макар и изглеждащи страшни, това са хора, които нямат собствена самоличност, те са сянка на онова, което ги е създало, те са анахронизъм на самите себе си. Чули са, че някога някои ходели с охрана и решили и те да се покажат като важни, защото онези, които ходят с охрана винаги са били важни, а охраната – тя традиционно е от грубата ни представа за фауната от преди милиони години, като T-Rex! Само дето и това е менте, заимствано от филмите за мафията.

Всичко това е един общ ерзац, който създава фалшива самоличност за определен момент, за да се формира външна реакция, която да породи вътрешно удовлетворение.

Менте са ни и комунистите дори! Младежи, с тениски, на които е изобразен Че Гевара си въобразяват, че знаят, какво носят на гърдите си, или на гърбовете си. Ами не, това е копие, ама лошо копие на нещо, което някои считат за емблема, а в същото време напълно не познават съдържанието му. Същото е, когато други пък поставят щемпел на тениската си със сърп и чук – символите на СССР! Това не е комунистическа пропаганда, това дори не е демонстрация на привързаност към комунизма и СССР. Това е просто дарк-мода, която се изживява за оригинал, но в същото време по същество е само едно отражение на друго минало, което нито е осъзнато, нито е прочетено, още по-малко пък е оценено.

Фиксацията на ментетата продължава и в политиката ни. Някогашният бум на специфични партии като социалдемократическа, радикална, демократическа, че дори и комунистическа, по-късно се оказаха преоценени. Да не говорим, че днес сякаш десните стават все по-леви, а левите – все по-десни…!

Част от партиите ни се оказаха жалък опит за възраждане на едни наистина стойностни политически традиции, други пък „умряха”, за да се „преродят”, като БКП. При своето „възраждане” след 10 ноември 1989 г. тази партия беше не просто анахронизъм, а смешен и жалък опит за едно съществуване на инат!

Ментетата ни не са добро качество, защото нивото им е твърде ниско. Понякога има ментета, които имат своя добавена стойност, което ги превръща в някакъв нов вид оригинал. Такива са някои олигарси днес, а дори и политици. Те се мултиплицираха от обикновени мутри в анцузи, към „уважавани” бизнесмени в костюми от скъпи марки, само че съдържанието е същото. Визия се купува, но вътрешно себеусещане – не може!

В последните години обаче обществото ни сякаш свикна с ментетата. Достатъчно беше в името на някаква известна марка за аудио-техника да се добави една буква само, което да промени името на въпросната марка и готово…, имаме нов продукт! Така сякаш се тръгна по наклонената плоскост на заместителите.

В началото на злополучния ни преход към демокрация започнахме със заместване на месото с един странен соев продукт – витабел, по-скоро наподобяващ кучешки екскременти, отколкото нещо подходящо за качествена храна. Сякаш имаше известен опит за рестарт на началото, но заместването продължи в пълна сила. Заместители на честни политици, на полезни институции, на работеща администрация, на успешна кариера, на смислен живот, всичко това беше началото на оригинала, който пък се девалвира органично, заради смия семе си…!

Копирахме дори сръбската музика, която някога се забраняваше заради отношението към комунистическия лидер на Югославия – Тито. Когато „бариерите” паднаха, „сръбското” ни заля, но отново – не в оригинал, а като чалга –ментето на сръбската музика – същата ритмика, но с различно съдържание и послание.


Това обаче беше в началото, а после, после изкопирахме почти всичко, което можехме и от където можехме – шоу-програми, реклами, дори сериали, някои от които завършиха с пълно фиаско! Проблемът не е в самото копиране, проблемът е в това, че копираме, а не създаваме, защото  е по-лесно да видоизменяш, понякога дори  и криминално, вместо да измислиш нещо по същество ново. 

За webcafe

Няма коментари: