неделя, 14 февруари 2016 г.

МАКСИ отново се прослави…..МАКСИмално…!!!

Снимка: http://vidinskamitropoliya.com/
„Община Видин, Детският и младежки парламент и общинският съвет по наркотични вещества в дунавския град организираха провеждането на XVIII-то поредно издание на концерт-конкурса „Песен за свети Валентин”, съобщава сайтът на общината”,цитиран от колегите от dveri.bg.

Това добре, само дето на снимката е йеромонах Максим от Видинска епархия. Пред него небрежно са се разстлали розови и червени балони в чест на Свети Валентин…! И това хубаво, само дето днес, според православния календар не честваме паметта на никакъв Валентин, а успението на Свети Константин-Кирил Философ…!

Дни наред, седмици дори ни алармират, да не честваме католически празници, какъвто е този със Свети Валентин, а накрая именно монах, сиреч – църковник, човек от същата тази Църква, отива на конкурс, посветен на католическа традиция, каквато е тази с празника на Свети Валентин!

„Видинска митрополия също подкрепи младежката проява. Йеромонах Максим, клирик в катедралния храм „Св. Димитър“, беше сред членовете на журито, оценяващо изпълненията на младите таланти”, пише още dveri.bg. Само дето въпросният монах явно не е запознат, или пък не са го запознали, или кой знае защо, но трябва да знае, че Свети Валентин е католически празник, нещо, което ни казваха да не празнуваме!

Иначе, няма лошо, всеки повод за празник е добре дошъл, особено в това усилно време, когато поводите ни за празнуване не са много! Само че поне от Църквата очакваме да не ни подтиква към католически изпълнения, защото нали сме православни, не само от понеделник до петък…!

С една дума, Макси се оплеска МАКСИмално…., при това - отново, пак се прослави, поне този път не както предните…, с онези блажни „македонски” афери от преди година и малко!

Интересно, къде от старопрестолната ни Видинска епархия видяха, че на 14-ти февруари се чества православен светец, не можем да си обясним, но явно те могат… както могат и много други неща…!

И още веднъж, няма лошо да се празнува денят на влюбените, въпреки, че влюбените са си влюбени винаги, ако любовта им е истинска, няма лошо да има такъв ден, но когато именно от Църквата ни казват, че това е католическо, а после самите те участват в същия този „католически” празник, тогава някак ние – обикновеното паство се объркваме…!

Но във Видин, както знаем може всичко, там винаги са прави, или не съвсем…! Ако им изнася даже и „католическия” Свети Валентин ще го поправославят, когато е за каузата на любовта…, тогава розови и червени балончета нежно се разпръсват пред блаженовлюбения поглед на един православен монах, а под сянката на едно общинско събитие, се подменят исконни ценности…!

Здраве да е, поне са празнували, другото са подробности, таз година - Свети Валентин, догодина – може и Свети Франциск от Асизи…, какво да се прави - икуменизъм,… модернизъм….! 

За фейсбук-групата "Православни новини"

1 коментар:

Анонимен каза...

Извинявай , а ти щр ходиш ли на гей парада тази година?