вторник, 23 февруари 2016 г.

БЪЛГАРИЯ В 1978-МА ПРЕЗ ОЧИТЕ НА ЕДИН ЕМИГРАНТ

Майкъл Колумбия в средата - София-1978 г. 
Някъде към края на 70-те и началото на 80-те години на миналия ХХ век , в България пристига Михо от Ямбол. Той живее в Америка, където от Михо, се е „превърнал” в Майкъл Колумбия и има къща във Фресно, шестият по големина град в Калифорния.

„Майкъл решава да се развива в системата на отбраната. Завършва военно училище и става военен пилот. По време на Втората световна война той попада в ескадрила, която е била предвидена да бомбардира София. Командирът му обаче разбрал, че той е с български произход и го отписва от списъците за пилотите-бомбардировачи на българската столица. Майкъл Колумбия е безкрайно благодарен за това, защото неговата съвест не би позволила той да участва в нападение над собствената си родина, въпреки, че още от дете той живее в Америка”. Това се казва в статия, публикувана във вестник „България” през 2010 г.

Има обаче една друга история, история, която касае посещението на Майкъл Колумбия в България някъде към края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век, когато той идва в родината си, за да свърши административна работа, касаеща наследство.

Впечатлението на Майкъл, който достига чин полковник от американските Военновъздушни сили, за България е, че от както е заминал за Америка, като дете, към 1978 г. в страната ни всичко се е променило при това не към добро /!/.
Уви, защо се стига до едно такова обезкуражаващо мнение на един българин, който няма причина да се отнася враждебно към своето първо отечество, където е и роден!?

Майкъл посещава институции в София и на едно от многото „гишета”, на които чака, му казват, че трябва да си купи марки за документите. Той няма как да знае, за какви марки му е било казано и решава, че след като така без обяснения и пояснения му се казва да си купи марки, то той трябва да купи обикновени пощенски марки. Така и прави, купува пощенски марки, но понеже не знае, какви точно, купува от всички видове. По това време в България марките не са чак толкова много. Събира ги в един плик и отива отново на гишето, където обяснява, че е изпълнил поръката и е купил марките.

Служителката приема плика, поглежда марките и изпада в ярост! Започва да му се кара, защо е купил пощенски марки! Майкъл Колумбия обяснява, че тя не му е казала, какви точно марки да купи, заради това той е купил от всички видове, които е намерил, само че - пощенски марки. Оказва се, че трябвало да купи държавни таксови марки, служителката обаче не му е обяснила и той е купил не каквито трябва.

Разбира се, проблемът не е неразрешим. Майкъл купува „правилните” марки и всичко се оправя.

Проблемът обаче е в отношението. Няма как Майкъл да знае, какви точно марки е искала служителката. Сблъсъкът му в действителността в България в онези години е мащабен почти толкова, колкото и стресът, който изживява, когато разбира, че родината му се е променила от времето, когато той е живял на това място. Детските му спомени са други.

Липсата на частна инициатива, създаването на раздут административен щат е довел службите в страната до състояние на атавистични структури, които имат за цел не да подпомогнат човека, а напротив, да му създадат допълнителен дискомфорт.

Грубото отношение на служителите се дължи от една страна на липсата на контрол, от друга – на зависимостите, които са регламентирани от това, че „шуро-баджанашката” система работи с пълни обороти – на различни работни позиции – по-високи и дори и по-ниски, се назначават хора, които имат връзки и които са приближени на определени ръководни партийни кадри. Така се стига до ситуация, в която държавата на практика работи тромаво и е със затихващи функции. Това именно води до подобно отношение на служителите, които нямат никаква мотивация да работят и да обслужват клиентите внимателно и пълноценно, така, както е в нормалните държави в онези години.

Майкъл Колумбия се завръща в Америка и повече не вижда родината си. Той предпочита да живее далече и да запази спомените си, макар и детски, макар и от преди много години, защото тогава той помни България като една хубава страна, това е неговата родина, а не онази от 1978-ма година…!

Условията на работа на държавните служители постепенно се променят. Днес тази история може да ни изглежда абсурдна, но някога, когато тя реално се е случила, абсурдността беше официална държавна политика, която се следваше толкова стриктно, колкото и държавата изглеждаше сякаш се управлява на автопилот.

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

кореспондент на вестник „България” в София

Няма коментари: