понеделник, 29 февруари 2016 г.

КОЙ ОТРИЧА „БАБА МАРТА”…!?

Снимка: forum.abv.bg
На първи март по традиция се закичваме с мартеници, според някои обаче, това е суета, която няма никакъв смисъл! Без да навлизаме в дебрите на историята на този символ, можем да кажем само, че има една книга, издадена от монаси, които твърдят, че мартениците са празнодействие. Според тях, това е „популярен езически обичай, привнесен в християнския живот…”.

Това обаче означава само едно, че все пак този обичай е станал част от Християнството, след като е „привнесен”, както твърдят въпросните монаси! Става ясно, че мартеници първоначално са били носени само от жените и децата, но от средата на миналия век вече и мъжете носят мартеници. Обичаят е характерен не само за България, оказва се, че този символ е типичен още за Северна Гърция, Македония, Румъния и Молдова, което го превръща в нещо като традиционен за целия регион и за българската етническа територия въобще.

„Вярването, че плетеницата от бял и червен конец ще ни донесе щастие е празна, безсмислена и суетна. Не носенето на конци ще ни донесе щастие, а стремежът да изпълняваме Божиите заповеди…”, твърдят монасите, автори на книгата за суеверията сред днешните християни!

Първо обаче трябва да се запитаме, защо двете неща трябва непременно да се противопоставят?! Кой е казал, че хората вярват в силата на конците, не, напротив, те не вярват в тях, това е просто една традиция и нищо повече. Освен това, от къде става ясно, че онези, които носят мартеници, видите ли, априори не изпълняват Божиите заповеди? Едното нито заменя, още по-малко пък отменя другото!

Според въпросните автори, в миналото, мартеницата е била носена като амулет. Дали това е така или не, не се наемаме да спорим, по-важно е днес, как се възприема този символ и това е един чист повод за етнографски празник и нищо повече от това!

Някога оставяли мартеници да пренощуват под трендафил, като се вярвало,че растението пропъждало вредните излъчвания! Само дето днес нито има кой да вярва на такива дивотии, нито пък така лесно се намира трендафил, да не говорим, че въобще не е ясно, какви точно вредни излъчвания е „прогонвал” трендафила, на кое са били тези вредни лъчения, на мартениците ли….?! И как точно усуканите бял и червен конец могат да „натрупат” вредни лъчения, които да ни увредят по някакъв начин душата, че не става напълно ясно…!?

Въобще, царе сме на това да превърнем всеки един ден от годината в повод да емоционално натоварване от негативен заряд! Кому е нужно да превръща една обикновена, красива и забавна народна  традиция в повод за духовен размисъл и празно философстване..!?

Днес може да отречем „Баба Марта”, а утре какво, „Дядо Коледа” ли е на ред, а после…, накъде…!?

Вярно е и друго, че понякога мартениците наистина са уникални с това, че са на ръба на абсурда и като сюжет, и като материали! Едва ли има нещо общо между Дарт Вейдър и Баба Марта, или пък – Мадона, Брад Пит, или Лео Ди Каприо и мартениците, но производителите гледат да са в крак с модата. Това понякога включва дори и популярното зайче от „Плейбой” в народната традиция. Тогава дори и Дарт Вейдър би бил благосклонен към този празник и сам би се окичил с белия и червен конец! 

Мартениците са символ на пролетта, те са просто едно забавление, което по никакъв начин не отрича Християнството, нито му противоречи, не това е смисълът. Смисълът е да се представи един етнографски обичай, който съществува не само у нас и не от вчера. Това е относително малък, но весел празник, който кой знае защо някой иска да превърне в повод за религиозна полемика! Излишно, самоцелно и напълно неприемливо е това!

Заради това, нека си пожелаем „Честита Баба Марта!”, пък, който иска да води битки с вятърни мелници и да се упражнява във високопарно празнословие – да му пожелаем успех в начинанието, докато не му омръзне и на него…!

За actualno.com

Няма коментари: