вторник, 23 февруари 2016 г.

ПАК ЛИ СЕ ИЗЛАГАМЕ ПРЕД „ЧУЖДЕНЦИТЕ”, ИЛИ ДА….!?

Богослови се свързаха с нас и споделиха впечатленията си от подготвената програма в патриаршеската катедрала „Св. Ал. Невски” за прославлението на новия светец – Свети Серафим Софийски Чудотворец.

Така например, в програмата пише, че на 26-ти февруари в 8.15 ч. – В ПКСХП „Св. Александър Невски“ ще има тържествено четене на 118 псалом. Това сякаш поражда най-много въпроси. Повечето богослови споделят, че за първи път чуват такова нещо – обявление за четене на псалом.

По-важно е да се каже, какъв тип богослужение ще се изпълни, защото в самото богослужение се четат много псалми! След това е поставено посрещане на делегацията на РПЦ в ПКСХП „Св.Александър Невски“ - 8.20 ч. Това показва, че горният псалом ще се чете точно….пет минути, което не е сериозно…!

В същото време се питаме, какво общо има четенето на 118 псалом с посрещането на „братушките”, защо двете са обвързани по този начин в програмата, или е чиста случайност!?

За 9.00 ч. е обявено „Българският патриарх Неофит дава начало на Великото славословие”. Тук също има притеснения откъм литургика. Как ще се пее Велико славословие, когато предишната вечер е служено бдение, което е завършило именно с такова Велико славословие…!?!?!? Такова се полага само едно на денонощие. Когато вечерта е завършила с Велико славословие, тогава сутринта се служи Света литургия. Това очевидно са някакви странни нововъведения, които, според богослови, са направени от новия председател на църковното настоятелство на храма – „стобийския" архимандрит Дионисий.

Не е възможно и не е нормално, коментират пак богослови, да се вземе една част от богослужението и да се изпълни, след това да се вземе друга част и да се изпълни тя, само защото тези части се харесват на някого повече от други части. Все пак това не е концерт по желание, а е строго определен ред на изпълнение на определени песнопения.

Няма как да няма логически връзки между отделните части на богослужението, именно това го превръща не в концерт в зала „България” например, а в мистическо свещенодействие.

И сега да се върнем на патриарха. Той не дава начало на песнопение, той отслужва Светата литургия, която започва с възгласи, давани от свещеника, а не от патриарха!

След това е обявено - Прославлениена новоканонизирания за светец Богучарски архиепископ Серафим Соболев-Софийски Чудотворец – от 9.05 ч. до 9.30 ч. Почти половин час за четене на томос – решението на РПЦ за канонизация…!

Практиката обаче, според богослови, е друга. Иконата се покрива с бяло платно, носи се ракла с мощи в литийно шествие, има песнопения и едва тогава се сваля платното и символично се открива ликът на новия светец. При нас, на това прославление, ще се чете томос, демек – решение…! Е само това ли е заслужил Свети Серафим, който е помагал на всички ни, при това не веднъж…!?!?!?

Повечето богослови, с които разговаряхме, споделиха, че това прославление в патриаршеската ни катедрала като цяло е написано сякаш от ученик в ТОХ-а, но не и от човек, който разбира от богослужение и църковна деятелност.

Дилетанството прозира на много места и създава неприятното усещане за не особено подходящ аромат на попрестояли яйца…!

За фейсбук-групата "Православни нвини"

Няма коментари: