вторник, 16 февруари 2016 г.

ДИОНИСИЙ ЛИ СИ ПОВЯРВА ПОВЕЧКО, СИНОДЪТ ЛИ СПИ НЕПРОБУДНО…!?!?!?

Снимка: www.visitsofia.bg
Архимандрит Дионисий – председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала „Св. Ал. Невски”, предложи въвеждане на такса за достъп до храма за „туристическите оператори, агенции и фирми,които развеждат организирани групи“. Предлага се да се събират по пет лева на човек за посещение в храм-паметника. Целта: „покачване приходите на Патриаршеската катедрала и обезпечаването на по-добрите условия за прием в храма на гостите на столицата и страната“.

Скандалът е чутовен, всички обвиняват, защитават, Дионисий - това, Дионисий-онова… И така, иска ми се да кажа и аз своето мнение и то е: Да, според мен Дионисий има основание да иска такава такса, но нито е времето, нито е начинът, нито е подходът такъв.

В Киево-Печерската лавра също се взема входна такса, споделиха посещавали я. Жена на входа пита, дали човекът е за служба, или е турист. Ако е турист – плаща. В същото време, за вход на Атон също се заплаща така нареченият диамонтирион. Вярно, това не е вход за храм, но реално, за да стигнеш до който и да е храм на Атон, предварително плащаш още в Уранополи, за да те допуснат въобще до Атон! Плаща се вход и за кьолнската катедрала, както споделиха други.

В същото време аргументът, че в Троянския и в Рилския манастири се плащало, е несъстоятелен. Да, плаща се, само че за музейната част, не за вход в манастира, или,  недай Боже, за храма…!

С една дума, патриаршеската катедрала има нужда от пари, за да се реставрира. Само че държавата поиска комисия. Такава комай няма, или поне не знаем за нея. Второ, ако се въведе входна такса, тя няма да е за миряните, а за „туристическите оператори, агенции и фирми, които развеждат организирани групи“. Това добре, ама как ще се разбира кои групи са православни!? Ако такава група дойде от Гърция, това са православни хора, те как ще се третират, като православни, или като туристи…? Освен това, как ще се осчетоводяват тези приходи, как ще се осъществява контрол, дали всички тези приходи ще отиват именно за ремонт на храма…!?!?!? Ето тук е проблемът, в отчетността и в прозрачността.

И накрая, едно такова решение, каквото е взето от архимандрит Дионисий, не може да бъде еднолично. Говорим за ставропигиален храм, там решенията се вземат от Синода, не от председателя на църковното настоятелство. Дори и решенията да са правилни, а това решение според мен, ако беше направено по подходящ начин, Е правилно, то трябва първо да се одобри от Светия Синод. Е, не беше направено и заради това сега някои се упражняват да скачат скок-височина по тема, която всъщност е елементарна. Няма нищо лошо в това да се събира такса за вход в някаква музейна част на храма, няма нищо лошо и да се измисли начин да се събират допълнителни средства за храма, но по един елегантен начин, а не като слон в стъкларски магазин – прас…. петолевката и това е….!

В заключение, смятам, че по същество решението на архимандрит Дионисий е правилно, но не е поднесено подходящо и не е прецизирано като начин за събиране на въпросната такса. В същото време, подписването на въпросната заповед от архимандрита с енигматичното „избран, утвърден и наречен за епископ Стобийски” продължава да боде очите и то е напълно, ама съвсем напълно неприемливо, защото няма проекто-епископ, или си, или не си…това е, няма полубременна жена, или е бременна, или не е …това е положението!


За фейсбук-групата "Православни нвини"

1 коментар:

Анонимен каза...

Подкрепа за мнението на автора!