сряда, 24 февруари 2016 г.

ПОД ВЪПРОС ЛИ Е ЦЕЗАРОПАПИЗМЪТ У НАС…!?

Пловдивски митрополит Николай
Снимка: 24chasa.bg
Има един принцип в отношенията между Църквата и държавата и това е принципът на първенствуването – цезаропапизъм, или папоцезаризъм. Става дума за това, че при Православието, водещ е цезаропапизмът, тоест – държавата има първенствуваща роля пред Църквата – „цезаря”, преди „папата”. 

При католиците пък е обратното – папоцезаризъм,  тоест – „папата” преди „цезаря”. Това е традиция от векове и тя е непроменима, защото в основата на взаимовръзката между държавата и Църквата стои тяхната принципна разделеност по точно определен начин, върху което е и изградена цялата философия на обществения договор.

Един начинаещ скандал обаче е на път, или поне се опитва, да промени това взаимоотношение. Става дума за конфликта между пловдивски митрополит Николай и кмета на Панагюрище Никола Белишки по повод честването на Великден и годишнината от Априлското въстание.

Припомняме, че владиката Николай призова панагюрци да честват годишнината не на 1 май, както е от 40 години, по думите на кмета Белишки, а – на 2 май, когато, според митрополита, е истинската годишнина от Априлското въстание.

Отговорът на кмета беше, че за такава промяна е необходимо решение на Общинския съвет на града. От общината в Панагюрище заявиха специално за webcafe.bg, че на заседание на Общинския съвет въпросът ще бъде обсъден в извънредна точка от дневния ред.

Намеси се дори патриарх Неофит, който заяви пред Нова телевизия, че „…пасхалният празник ще си има своята територия…” и още, че „…това няма да ги смути /християните/ и, така да се каже, ще има още един празник…”.

Всъщност, това не е първият проблем на пловдивския владика с властите в държавата. Преди време той се конфронтира и с пловдивския кмет, като зае открита политическа позиция и дори агитира в полза определен кандидат за кмет на града! Иначе, Църквата ни уж е деполитизирана…! Наскоро пък архиереят награди освободения със скандал от армията бивш командир на 68-ма Стрямска механизирана бригада - генерал Димитър Шивиков, с орден "Св. апостол Ерм"- първа степен, най- високото отличие на Пловдивската митрополия. Това беше откровена и груба демонстрация - държавата освобождава един генерал, Църквата обаче, в лицето на един от митрополитите си, изземва функцията на държавата и го реабилитира…!!!

Сега на дневен ред е опитът владиката да се наложи и над общинската власт в Панагюрище. Това по същество е опит за налагане на властта на Църквата над държавата, тоест –папоцезаризъм, което, както беше отбелязано е характерно за католическите държави, а не за православните, каквато е България!

Стигна се дори до откровени заплахи от страна на митрополит Николай, който заяви, че: „…нито аз, нито който и да е друг свещеник ще участваме в събитието…”, ако то не се премести в друг ден.

Архиереят определи честванията като „богохулство” и „грях” ако не е на неговото, а именно - да се изместят, както иска той!

Става дума за това, че на 1 май тази година общината в Панагюрище организира възстановка, която според митрополита ще ограничи достъпа до църквата. Проблем се оказва и това, че ще има заря-проверка. Според митрополита, „…през цялата Светла седмица не се правят помени…”. Само че, кой тук говори за помен, зарята-проверка не е помен а тъжен светски празник!

В действителност, проблем няма и това се доказа от позицията на самия патриарх Неофит. Той заяви категорично, че „…Възкресение Христово е празник на празниците и нищо, което е редом с него, не може да попречи на неговото празнуване.

С други думи – каквото и да се празнува, заедно с Христовото Възкресение, а в случая - преди него, то няма да засенчи църковния празник, дори по една напълно механична причина. И възстановката, предвидена от общината в Панагюрище, и зарята-проверка, приключват преди началото на честването на Великден.

Кому е нужно да се налага над общинско решение, тоест – над решение на държавната власт?! Кому е нужно да се налага въобще, освен ако не става дума за нездрави амбиции някой да се докаже/докара като нещо повече от това, което всъщност е…!?

Да, проблем всъщност няма, но реално има и той е създаден от митрополит Николай, който освен в конфликт с поппевицата Мадона, преди години, а сега и с кмета на Панагюрище, се оказа в задочен конфликт и със своя „началник” – патриарх Неофит. От една страна митрополитът твърди, че празнуването на Великден и отбелязването на годишнината от Априлското въстание „създава конфликт с нашия общ християнски празник Великден”, а от друга страна е позицията на главата на православната ни Църква, който не вижда такъв конфликт!

Ако въпросният владика се изживява като по-висока инстанция и не признава държавната власт, като така неофициално въвежда папоцезаризъм, то странно е, защо същият не уважава позицията на самия патриарх, комуто е подчинен…!?

За  webcafe.bg

Няма коментари: