вторник, 4 октомври 2016 г.

МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙ: НЯМАМ ФАВОРИТ ЗА СТАРА ЗАГОРА!

Западно и Средноевропейски
митрополит Антоний.

Снимка от фейсбук-профила
на владиката.
 
-         Ваше Високопреосвещенство, кога ще имаме нов митрополит на Стара Загора?

-         Това ще се определи в зависимост от това, кога Светият Синод ще изготви листата с достоизбираемите кандидати за епархийския престол. Това пък трябва да се предшества от епархийски съвет, който трябва да изиска тази листа от Светия Синод. Така че това е процедурата, тя е разписана в Устава на БПЦ и нещата след това трябва да се случат в едни по-кратки срокове.

-         В църковните среди се твърди, че временно управляващият митрополит в овдовялата или в освободената епархия има свой кандидат за престола там, защото той организира изборите. Без да звучи провокативно, Ви питам, Вие имате ли свой фаворит?

-         В крайна сметка това е избор на самите епархийски избиратели, от гледна точка на това, че именно те ще работят с новия митрополит. Така че нямам мой фаворит.

-         Появи се информация, че някои служители на Църквата от Стара Загора са ходили при вече бившия митрополит Галактион, за го питат, дали приема освобождаването си от престола доброволно и дали не се оттегля под натиск. Вие направихте ли проверка, ако тези слухове са стигнали до Вас, верни ли са те и ако са верни, какви мерки ще предприемете?

-         Пътувам за Стара Загора, не съм се срещал с никого, след срещата при дядо Галактион, така че след като мине празникът на града, в първия работен ден след това ще проверя всичко.

-         Обикновено се смята, че викарийят, който е в София става митрополит, когато се освободи място, сега това е Браницки епископ Григорий, той ли има най-големи шансове за нов Старозагорски митрополит?

-         Това са практики (смее се - бел. на ред.), но не е правило. Няма как да се твърдят тези неща. Молбата ми е да не се спекулира, с каквито и да било имена, защото първо трябва да видим листата с кандидатите, която ще изготви Светият Синод на БПЦ и едва след това можем да говорим по-канкретно. 

Няма коментари: