сряда, 28 септември 2016 г.

КОЙ ЩЕ НАСЛЕДИ ГАЛАКТИОН СТАРОЗАГОРСКИ…!?

Синодът отстрани митрополит Галактион Старозагорски. „…Освобождаването на митрополита е на основание тежкото му здравословно състояние, което не му позволява да изпълнява задълженията си на Епархийски митрополит…”. Питаме, защо до сега никой не се зае да каже, че състоянието на митрополита е тежко, както ние нееднократно писахме...!? Какви бяха тези тайни и загадки, получил ли е митрополит Галактион инсулт, или не е, че първи, че втори…!? Е, истината излезе, само че с година закъснение, ..пак поне излезе..!

Евентуални кандидати за нов Старозагорски митрополит са епископите, които са в каталога. Най-логичнят е епископ Григорий Браницки, в качеството му на викарий в София. При освобождаване на митрополитска катедра най-големи шансове по традиция имат или викарният епископ, ако има такъв, или викарият в Софийска епархия, защото той е най-близо до патриарха и е човек, който е поддържан от много членове на Св. Синод и се ползва със широко доверие, а и митрополитите лесно биха го припознали като един от тях.

Викарният епископ на Галактион до сега беше Крупнишкият епископ Инокентий, бивш Софийски митрополит при разколниците на патриарх Пимен. Той обаче е в оставка, поне така се чу неотдавна, а и за него се говореше, че е тежко болен. Ако се е излектувал, или пък ако въобще не е бил болен, той също е един от основните претенденти за трона на владиката в Стара Загора.

Всчко зависи от това, как ще се проведе изборът за нов митрополит. Ако Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, който е определен за управляващ овакантената Старозагорска епархия, проведе избора по един деспотичен начин и притисне избирателите, ще бъдат избрани двама – един що-годе избираем и един абсолютно неизбираем епископ. Изключение имаше при последните избори за митрополит на Неврокопска епархия, където никой не успя да се намеси, дори и митрополит Дометиан Видински, който беше управляващ овакантената епархия, не успя да се наложи, там хората си искаха местен и митрополит и тогава стана Серафим.

Сега ни очаква епископска компроматна война, смятат богослови. За епархийските избиратели в Стара Загора, най-добре би било новият митрополит да е Крупнишкият епископ Инокентий, защото той е познат на местните хора, ползва се със широка подкрепа, виждали са, че той е диалогичен, че с него може да се работи и евентуално ще продължи линията на вече бившия митрополит Галактион – на едно относително спокойствие в епархията.

Най-силната партия в Синода, тази на митрополит Николай Пловдивски вероятно ще се опита да лансира епископите Сионий Велички и Паликарп Белоградчишки. Първият обаче не се ползва с добро име в Троян, въпреки, че е игумен на местната ставропигия. За втория пък има съмнения, че няма висше богословско образование, а митрополитите днес поне са с висше образование, някои от които преди и с докторски степени, доценти и дори и професори.

Ако приемем, че Николай Пловдивски ще се откаже от подкрепата си за епископ Сионий, заради скандалите около името му, то остава Поликарп, но и това име може да предизвика изключително тежки сблъсъци в Синода, между двата лагера! Още повече, че Поликарп Белоградчишки няма изискуемите по Устав пет години епископско служение, за да бъде реален кандидат за митрополит. Това обаче може да се заобиколи от Синода, което вече е традиционна практика!

Това са играчите. Реално погледнато, сред другите епископи не се очертават силни кандидати.  

Галактион, който вече ще носи титлата „бивш Старозагорски митрополит”, беше от разкола на патриарх Пимен. Инокентий също беше митрополит в разкола. Дали това ще е плюс, или напротив – ще е минус в биографията на Инокентий Крупнишки, предстои да видим на изборите, които се очертават след около 40-50 дни, ако се спази традицията.

Интересното е, дали в списъка на достоизбираемите епископи ще се появи името на Левкийски епископ Павел, който изглежда беше опростен от Синода за наказание, което му беше наложено за това, че имал дете, което се оказа, че е племенница.

Въпреки, че Троянополски епископ Киприян е старозагорец, името му не се спряга, като евентуален силен кандидат за трона на владиката в Стара Загора. Главиницки Йоан пък твърдят, че не бил добре със здравето.

В обобщение, ако свещениците се организират в епархията си, новият владика на Стара Загора ще е Инокентий. Така те ще имат спокойно битие, както и до сега. При Григорий Браницки ще има промени, а свещениците обикновено не искат промени, особено пък в такива относително спокойни епархии като тази в Стара Загора.


На нас не ни остава нищо друго, освен да се надяваме, който и да е новият владика на Стара Загора, той да е по-диалогичен, по-лесно откриваем за коментари и мнения и разбира се, по-здрав…!  

За фейсбук-групата "Православни новини"

Браницки епископ Григорий.

Крупнишки епископ Инокентий. 

Няма коментари: