сряда, 7 септември 2016 г.

КАК СЕ ГУБЯТ МОНАСИ В „МИРНО ВРЕМЕ”…!!!

Йеромонах Рафаил.
Снимка от фейсбук-профила
на отеца. 
Електропроводимостта на металите се дължи на свободни електрони. Токови носители в металите са именно тези електрони, което е показател за това, че металите имат електронна проводимост. Само че, в преносния смисъл, свободните електрони не създават общност, макар че в Българската православна църква те са на път да станат повече от „формалните електрони”, които все още са „на служба”.

Броих ги, дано не бъркам, но случаят с отец Рафаил от Кладнишкия манастир има всички изгледи да се превърне в 11-тия случай, в който БПЦ-то ни ще извади един монах от служението му и ще го пусне като свободен електрон във време-пространственото нищо.

Всеки, който има мнение, който е образован, който има позиция, защитава я и е отговорен пред съвестта си, та всеки такъв, някак не е удобен на Синода ни. Защо…? Нима имено умните монаси и свещеници не са истински ценния капитал на родната ни Църква, нима не именно те са тези, които градят с поведението и най-вече със служението си авторитета, груповият авторитет на същото това БПЦ…!?

До кога така ще се действа, Ваше Светейшество, до кога, когато един монах стане „неуправляем” автоматично се превръща в „свободен електрон”?

Разбира се, не всички от тези 11, които аз изброих, са с идентична на тази съдба, с която е на път да се сдобие отец Рафаил, резултатът обаче е един и същ – забвение, пълно игнориране. Синодът, властта в Църквата, се прави, че тези хора ги няма, а те са тук, те са живи и не само са живи, те са по-живи понякога дори от останалите – така наречените „формални”.

Не приравняваме всички 11 към един извод, но поведението, технологията на действието и очакваната резултатност са почти напълно идентични.

Когато стане някакъв гаф от гледна точка на Синода, когато някой монах си позволи да се изкаже, или когато каже нещо, което не се харесва някому по етажите във властта, облечена с митрополитска корона, този някой изведнъж изчезва, както при комунизма изчезваха неудобните, за да останем само баламурниците, на които релефно се демонстрираше истинската „народна демокрация”, катастрофирала нелицеприятно в края на 1989 г.

Само че това е ефектът на щрауса, който си скрива главата в пясъка, но всичко останало остава открито. Понякога обаче този ефект е неприложим, както е и сега при действията срещу отец йеромонах Рафаил, защото щраусът се намира на основата на многозначително дързък и почти ритуално асфалтиран площад и няма как да не си разбие главата, ако дори само опита да си я скрие…!

Така е, понякога, колкото и да криеш лицето си, ду….пето ти винаги остава навън и е доста уязвимо от нерегламентиран набег, с ясно изразен, нездрав интерес…!

Ако тази тенденция на игнориране и пълно маскиране на проблема се запази, то скоро монасите – свободни електрони, ще станат повече от тези, които все още формално служат в БПЦ-то.

Не е нормално да дезинтересираш цялото общество от внимание към една шепа хора, които са посветили живота си на това, да умрат в Христа, да отдадат всичко от себе си, на което са способни, за да почувстват поне малко единение със Създателя ни и така да дадат пример, но и утеха за всички останали!

Не е нормално да изхвърлиш буквално на боклука такива хора, само защото имат мнение по даден въпрос.

Хайде да си го кажем, какво пък, не е ерес, може и да не е особено редно да го изказват това мнение, може и да не е много правилно и уставно да коментират някои теми по точно определен начин, НО, нали трябва да има братска любов поне между монасите, били те патриарх, или обикновен йеромонах...! Ако единият е сбъркал, другият да му каже, ако пък не иска да чуе, да го каже пред вярващите, пред миряните, нали така пише в правилата на Църквата, да кажеш на брата си,  ако греши, пък ако не иска да ти обърне внимание, тогава да го подложиш на обществено порицание, ама не защото отказвал да пее на кебапчета по време на пости и не благославял окървавения манастирски двор по време на курбан…!


Какво правим тук!? Държавата изземва функциите на Църквата, понеже Църквата очевидно е заспала още преди години, и говори от името на Божията воля, сменя игумени, назначава нови, прави конкурси за такива все едно са „Мис манастир”, кани разни други възпонаедрели и в прекия, и в преносния смисъл „свободни електрони”, които си търсят метал-приемник, за да пуснат пак тока….!

Е, не става така, Ваше Светейшейство, сам виждате, че колкото повече си затваряте очите, толкова повече проблемите не се решават сами. До кога, до кога ще продължавате така, докато не остане и един формален монах в Църквата ли…., ами то натам върви, а и не просто върви, ами направо тича…!!! Тогава от Вас ще се иска само да дръпнете шалтера на Църквата ни и да си останете в Синода, заедно с останалите Ви събратя – корононосци! 

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: